fbpx

[Video] Minister Anže Logar na obisku v Vatikanu: Poteka osvetlitev kočevske smreke na Trgu svetega Petra v spomin na po vojni pobite in 30. obletnico slovenskega plebiscita!

Zunanji minister Anže Logar na avdienci pri papežu Frančišku (foto: Anže Logar)

Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da se je Minister Anže Logar danes udeležil maše za domovino in avdience pri papežu Frančišku. Ob tem so še navedli, da je Slovenija ob 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti podarila božično drevo za Trg Svetega Petra ter s tem izrazila zahvalo prizadevanjem Svetega sedeža med osamosvajanjem Slovenije. 

Minister Anže Logar se bo danes na obisku pri Svetem sedežu udeležil maše za domovino, avdience pri papežu Frančišku, sestal z nadškofom Gallagherjem in kardinalom Parolinom, bo pa tudi slavni govornik na slovesni osvetlitvi božičnega drevesa na Trgu Svetega Petra,” so za javnost sporočili na Ministrstvu za zunanje zadeve. 

Delegacijo naše države na današnjem obisku pri Svetem očetu, je po poročanju Radia Ognjišče, poleg zunanjega ministra Logarja, sestavljal tudi kmetijski minister Jože Podgoršek. Ob tem pa je mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl papežu zaupal, kakšen simboličen pomen ima slovenska smreka z območja Kočevja, ki je rastla na območju kjer so se dogajali povojni poboji.

https://twitter.com/MZZRS/status/1337356341225152513?s=20

Smreka naj bi prinašala vero in upanje, saj so ljudje, ki so tam umirali, to počeli z vero in zaupanjem v Boga, da tudi v najtežjih trenutkih ne zapusti človeka. Cvikl je poleg tega še dejal, da mu je papež povedal, kako zelo je zaskrbljen nad tem, kar se dogaja v Sloveniji. Sveti oče je ob tem še pristavil, da moli za Slovenijo in upa, da se bodo stvari uredile.

Slovenska smreka iz Kočevja v Vatikanu. (Foto: epa)

Današnji dan je v Vatikanu posvečen Sloveniji in Slovencem. V popoldanskih urah bo namreč osvetljena kar 30 metrov visoka kočevska smreka, ki je bila okrašena pod vodstvom dr. Sabine Šegula in Petra Ribiča. Nadškof Cvikl pa je v jutranjih urah na grobu Janeza Pavla II. v baziliki v Vatikanu, daroval sveto mašo za blagoslov domovine.

Iz Vatikana so že konec novembra sporočili, da so postavili smreko iz kočevskih gozdov, ki bo tekom letošnjih božičnih praznikov krasila znameniti Trg svetega Petra. Jakob Štunf, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu, ob tej priložnosti poudarja, da to predstavlja lepo priložnost za obeležitev 30. obletnice plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti naše države.

“So posebni trenutki v življenju,” je srečanje s papežem Frančiškom komentiral minister Logar.

Domen Mezeg