[Video] Na Krimu močan udarni val na račun nove eksplozije

Datum:

Prišlo je do močnega udarnega vala na račun ene od eksplozij v ruskem skladišču orožja blizu železniškega vozlišča v Džankoju na severu Krima, ki ga zaseda Rusija. Ta je od ukrajinskih sil blizu Hersona oddaljen več kot 170 km. Krim je zdaj v udarnem dosegu, poroča medij Visegrad News. 

Britanski BBC poroča, da je vojaško bazo na Krimu, ki jo zasedajo Rusi, okoli 6.15 po lokalnem času prizadela vrsta eksplozij, pri čemer naj bi bila poškodovana najmanj dva človeka. Ruski uradniki pravijo, da je eksplozije sprožil požar na odlagališču orožja na območju Džankoja na severu Krima. Viden je bil tudi požar na transformatorski postaji. Ukrajina še ni zanikala ali potrdila odgovornosti za napad.

V soboto in nedeljo je bilo v bližini Hersona slišati hude eksplozije. Eksplozije naj bi se zgodile v bližini tamkajšnje bolnišnice, kjer so Rusi shranjevali vojaško opremo in strelivo, so poročalo lokalni mediji. Med vikendom pa je tudi župan Melitopola Ivan Fedorov sporočil, da je bilo tudi v njihovem mestu slišati eksplozije.

Rusija elektrarno zlorablja za zastraševanje
Jedrska elektrarna je v vedno večji nevarnosti. Dmitro Orlov, župan mesta Energodar, je namreč nedavno opozoril, da jedrsko elektrarno vsak dan in vsako noč obstreljujejo iz okupiranih vasi, in dodal, da je situacija resna. “Najbolj skrb vzbujajoče je, da ni procesa deeskalacije,” je ob tem poudaril. Jedrsko elektrarno Zaporožje in mesto Energodar so ruske sile zavzele v začetku marca.

Proruski uradniki za obstreljevanje v regiji Zaporožje pričakovano obtožujejo ukrajinske sile. Trdijo, da naj bi jedrsko elektrarno in mesto Energodar obstreljevale milice ukrajinskega predsednika Zelenskega. Zaradi Zaporožja je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Zahod pozval k uvedbi sankcij proti ruski jedrski industriji. “Rusija elektrarno zlorablja za zastraševanje ljudi ter izsiljevanje ukrajinskega vodstva in celega sveta,” je bil kritičen in dodal, da ruske sile nuklearko na jugu Ukrajine uporabljajo kot trdnjavo, s katere obstreljujejo Nikopol in Marhanez, ki ležita na drugem bregu reke Dneper. Dodal je, da se zaradi tega krepi “radioaktivna grožnja Evropi, kakršna ni obstajala niti med hladno vojno“.

Zaradi bojazni pred jedrsko katastrofo je bilo sklicano tudi izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov. Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Mariano Grossi je v soboto pozval k takojšnjemu končanju vojaških spopadov v okolici ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje in dal vedeti, da je tveganje za jedrsko nesrečo povsem realno. Visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell ruske vojaške dejavnosti okoli elektrarne obsoja. “To je resna in neodgovorna kršitev pravil jedrske varnosti in še en primer ruskega neupoštevanja mednarodnih norm,” je dejal in pozval, naj se IAEA omogoči dostop do elektrarne.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...