fbpx

[Video] Na Madžarskem nastaja nov Nato bataljon

Madžarska vojska (foto: EPA)

Italija, Hrvaška, ZDA, Turčija in Črna gora bodo na Madžarsko poslale dodatne vojaške enote za oblikovanje novega Nato bataljona. Madžarska opozicija sicer želi, da bi Madžarska podprla Ukrajino v vojni, a je premier Viktor Orban večkrat izrecno poudaril, da bo madžarska vlada na prvo mesto vedno postavila madžarske nacionalne interese, njegovo predanost so prepoznali tudi madžarski volivci, saj je podpora Orbanu v zadnjem mesecu pred bližajočimi se volitvami še narastla.

Madžarska je dosegla, da so na vrhu držav članic Nato v Bruslju sprejeli odločitev, da Nato ne bo zaprl ukrajinskega zračnega prostora, kar bi lahko potencialno vodilo v neposredni spopad z Rusijo. Kakor je poudaril madžarski obrambni minister Tibor Benko, je Nato obrambno zavezništvo in kot tako je potrebno zagotoviti, da vojna v Ukrajini ne eskalira in zajame ukrajinskih sosed.

Za namene krepitve vzhodnega jin jugovzhodnega krila zavezništva bo Nato svojo prisotnost okrepil z osmimi dodatnimi bataljoni. Eden on novih bataljonov bo na Madžarskem pod madžarskim poveljstvom.

Sodelovalo bi še 5 držav
Do sedaj so zanimanje za sodelovanje v madžarskem Nato bataljonu pokazale ZDA, Turčija, Hrvaška, Črna gora in Italija. Gre zgolj za zanimanje, za kaj več bo potrebno še soglasje parlamentov petih držav. “Skupaj z madžarskimi obrambnimi silami bodo zagotavljali mir in varnost na Madžarskem in za Madžare,” je namen novega bataljona Nato opisal madžarski premier Viktor Orban.

Po Benkovih besedah novi bataljon ne bo nastanjen na vzhodu Madžarske blizu meje z Ukrajino, temveč v osrednji Madžarski. Po mnenju madžarskega obrambnega ministra ni razlogov za nastanitev blizu ukrajinske meje.

“Trenutno je enostavno nemogoče reči kako dolgo bo trajal ta konflikt, a smo prepričani, da Rusi ne bodo uporabili kemičnega ali jedrskega orožja, saj bi to pomenilo stopnjo zločina proti človeštvu,” je povedal madžarski obrambni minister.

Ivan Šokić