fbpx

[Video] Na protestih v Mjanmaru vsaj šest mrtvih in več ranjenih

Foto: STA

Po poročanju tujih medijev je bilo šest ljudi ubitih in osem ranjenih, potem ko je mjanmarska vojska streljala na množico nasprotnikov začasnega vojaškega prevzema oblasti, v mestu Myaing.  Po navedbah lokalnih medijev, vojska nadaljuje svoje nasilno zatiranje protestnikov. Posnetki na družabnih omrežjih kažejo, da so protestniki pobegnili po ulici, potem ko je vojska streljala s pravimi puškami in naboji. Število žrtev sicer še ni potrjeno, poroča RT.

V mestu Myaing je policija posredovala pred policijsko postajo, kjer je skupina protestnikov zahtevala izpustitev več posameznikov, ki so jih aretirali pred tem. “Policija je najprej proti protestnikom uporabila solzivec in gumijaste naboje, nato pa je začela streljati s pravimi naboji,” je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal eden od očividcev in povedal, da je bilo ubitih šest ljudi, med njimi tudi njegov prijatelj, poroča STA.

Vojska je prevzela nadzor nad državo 1. februarja letos in z oblasti odstranila civilno voditeljico Aung San Suu Kyi ter člane njene stranke Nacionalna liga za demokracijo. Do državnega udara je prišlo nekaj mesecev po tem, ko si je  njena stranka na volitvah v državi zagotovila večinsko zmago in vojaški politični stranki zadala pomemben poraz. Do vrnitve k vojaškemu nadzoru in razglasitve enoletnega izrednega stanja je prišlo komaj deset let po uvedbi civilne vladavine v državi.

Priča krvavih dogodkov  je opisala dogajanje z besedami izredne razmere, vojsko pa označila za teroriste. Po njenih besedah je bilo skoraj celotno mesto prekrito s krvjo.

Pred nasiljem v četrtek, je Združenje za pomoč političnim zapornikom, ki je organizacija za človekove pravice na Tajskem, poročalo, da je bilo od začetka državnega udara, 1. februarja, ubitih več kot 60 protestnikov, dva tisoč pa pridržanih.

Nedavno nasilje v Myaingu se je zgodilo po tem, ko je organizacija Amnesty International izrazila zaskrbljenost zaradi delovanja vojske v državi, obtožila jih je, da uporabljajo vojne taktike proti miroljubnim protestnikom, in opozorila, da so smrti demonstrantov pravzaprav  izvensodne usmrtitve. Mjanmarska vojska obtožb Amnestyja ni komentirala, je pa pred tem trdila, da deluje zadržano in obenem poskuša nadzirati “razburjene protestnike”.

Sara Bertoncelj