fbpx

[Video] Napad na tankerje v Omanu: Gori 75.000 ton predelane nafte, je vpletena iranska revolucionarna garda?

Napad na tanker v omanskem zalivu (vir: twitter)

Za napad na dva tankerja v Omanskem zalivu, ki se je zgodil v zgodnjih jutranjih urah pri vhodu v Perzijski zaliv, naj bi bila po nekaterih trditvah odgovorna iranska revolucionarna garda. Iran zanika odgovornost. Ne ve se še, ali so bili napadi izvedeni s torpedi ali s podvodnimi magnetnimi minami.

Napad na dva tankerja, ki se je zgodil v jutranjih urah, je pognal cene nafte v nebo. Cene so po zadnjih informacijah poskočile za štiri odstotke. To pa je v skupnem seštevku že šest tankerjev, ki naj bi jih po poročanju Reutersa poškodovale podvodne mine v regiji.

Na norveškem tankerju Front Altair, ki je prevažal 75.000 ton predelane nafte, se je zaradi povzročene eksplozije tudi razvnel požar. Tanker je bil namenjen na Tajsko. Po poročanju iranske tiskovne agencije naj bi se tanker potopil, a to so zanikali Norvežani, ki vztrajajo, da tanker še pluje, posadka pa je na varnem.

https://twitter.com/Scuttlebutt86/status/1139137454416510976

Na klic na pomoč naj bi se odzvala ameriška peta mornariška flota, zadevo pa naj bi preiskovala britanska kraljeva mornarica. Trenutno še niso znane vse informacije v zvezi z napadom, a podjetje, ki je najelo enega od tankerjev, trdi, da naj bi torpedo zadel ladjo, medtem ko so drugi viri povedali, da je šlo za podvodno magnetno mino.

https://twitter.com/chak2006/status/1139133806235901952

Predstavniki singapurskega podjetja Bernhard Schulte Shipmanagement so povedali, da je bil japonski tanker Kokuka Courageous poškodovan v “domnevnem napadu”, ki je predrl lupino nad vodno linijo med transportom metanola iz Savdske Arabije v Singapur. Lastnik tankerja Kokuka Courageous, Kokuka Sangyo, je potrdil, da je bila njihova ladja zadeta dvakrat v časovnem intervalu treh ur.

Za napade na štiri tankerje prejšnji mesec so ugotovili, da so bile uporabljene podvodne magnetne mine. Savdska Arabija in ZDA sta za napade obtožili Iran, a oblasti v Teheranu zanikajo vpletenost. Iranska državna tiskovna agencija IRNA je poročala, da so iranski reševalci z dveh tankerjev rešili 44 mornarjev, ki so bili prepeljani v iransko pristanišče v Jasku.

Do napada na tankerja, od tega enega japonskega, je prišlo v času obiska japonskega premier Šinza Abeja v Iranu, kjer se je v četrtek srečal tudi z iranskim vodjo, ajatolo Hamenejem. Japonski premier je v izjavi že pozval vse strani, naj ne dopustijo, da bi se napetosti stopnjevale.

Posledice napada na tanker. (Vir: Twitter)

Ivan Šokić