[Video] Greta se je med aretacijo prav zabavala

Videti je, da se je Greta Thunberg med aretacijo prav zabavala. (Foto: Twitter)

Nemška policija je s protesta proti širitvi rudnika premoga v zahodnonemški vasi Lützerath odstranila in pridržala podnebno aktivistko Greto Thunberg, ki jo je po poročanju Reutersa izpustila po preverjanju identitete. Po poročanju tujih medijev je bilo to že njeno drugo pridržanje, tokrat pa je bila del velike skupine protestnikov, ki so prebili policijsko oviro in se pomaknili do premogovnika, ki ga oblastem ni uspelo v celoti zavarovati. Kljub njeni aretaciji pa številni menijo, da je bilo vse “zrežirano”.

Nemška policija je znano švedsko podnebno aktivistko Greto Thunberg odstranila z velikega protesta proti rudniku premoga v vasi Lützerath. Zadržali so jo do preverjanja identitete, zdaj pa je po poročanju Reutersa izpuščena. Prejšnji teden se je pridružila demonstracijam, na sobotnem shodu pa je bila glavna govornica. Sodeč po posnetkih o njenem pridržanju pa številni dvomijo v njene “iskrene” namene, saj se zdi, da se je med aretacijo precej zabavala.

Potem ko so Greto Thunberg nemški policisti odstranili iz večje skupine protestnikov v rudniku premoga v zdaj nenaseljeni vasi Lützerath v zahodni Nemčiji, je bila ta izpuščena. Protestniki že dober teden dni v velikem številu zasedajo lokacijo in nasprotujejo rušenju zapuščenih stavb, ki so zdaj v lasti energetske družbe RWE. Thunbergova se je pridružila tisočem drugih aktivistov in protestnikov, ki so demonstrirali proti širitvi rudnika lignita Garzweiler, ki je v lasti evropskega energetskega velikana RWE. Širitev premogovnika podnebni aktivisti vidijo kot grožnjo. Trdijo namreč, da bo nadaljnje kurjenje premoga za energijo povečalo emisije, ki povzročajo segrevanje planeta, in otežilo izvajanje pariškega podnebnega sporazuma o omejitvi dviga globalne temperature na 1,5 °C nad predindustrijsko ravnjo.

Thunbergova je v petek tvitnila, da je v Lützerathu protestirala proti širitvi, in pozvala druge, naj se pridružijo. V soboto je Thunbergova nagovorila aktiviste, sodeč po fotografijah pa se je tja odšla “zabavat”, saj njeno kvaziprotestiranje ni delovalo prav nič iskreno, saj je bilo neprimerljivo s protesti, kot smo jih vajeni videti, zato so nekateri prepričani, da je bilo vse zrežirano, kot je to zapisal uporabnik na Twitterju: “Aretacija Grete Thunberg je bila zrežirana, tu je dokaz”.

V mesecu januarju namreč potekajo spopadi med aktivisti in policijo, fotografije s protestov pa prikazujejo policijo, ki skrbi za mir in umika demonstrante z nevarnih območij. Nekateri protestniki so v Lützerathu že več kot dve leti, zasedajo domove, ki so jih zapustili nekdanji prebivalci, potem ko so jih izselili, da bi naredili prostor za rudnik. V operaciji izselitve je sodelovalo več kot 1000 policistov. Večina vaških stavb je zdaj očiščenih in nadomeščenih z izkopavalnimi stroji, poročajo tuji mediji.

“Podnebna aktivistka” Greta Thunberg (Foto: epa)

Podjetje in zeleni zanikajo večje onesnaževanje
RWE in nemška stranka Zelenih zavračata trditev, da bo širitev rudnika povečala skupne emisije, in pravita, da evropske omejitve pomenijo, da je mogoče izravnati dodatne emisije ogljika. Toda več podnebnih poročil je jasno pokazalo potrebo po pospeševanju čiste energije in odmiku od fosilnih goriv. Nedavne študije tudi kažejo, da Nemčija morda sploh ne bo potrebovala dodatnega premoga. Avgustovsko poročilo mednarodne raziskovalne platforme Coal Transitions je pokazalo, da imajo elektrarne na premog, tudi če do konca tega desetletja delujejo z zelo visoko zmogljivostjo, že na voljo več premoga, kot ga potrebujejo iz obstoječih zalog.

Ana Horvat