fbpx

[Video] Nemška politika si je enotna: Prepoved javnih zborovanj je potrebna, protestniki ogrožajo javno zdravje

Protestniki proti preventivnim ukrepom v času koronakrize v Stuttgartu (foto: EPA)

Protivladni protesti zaradi ukrepov v času koronakrize niso slovenski unikum. A velika razlika je, kako protestnike proti ukrepom obravnava policija v Nemčiji in kako jih obravnava v Sloveniji. Razlika je tudi v odzivu tako levega kot desnega političnega pola v Nemčiji, ki je družno obsodil protestnike, ki ogrožajo javno zdravje in odzivu levice v Sloveniji. Medtem pa ena od omenjenih držav ostaja zgled demokracije, druga po mnenju slovenske opozicije “tone v diktaturo”.

V Nemčiji je preko vikenda več tisoč ljudi po celi državi protestiralo zaradi omejitev v času koronakrize, pri tem so v veliki meri ignorirali prepoved javnih zborovanj in pravila o ohranjanju varnostne razdalje.

Policija v Berlinu je pred Reichstagom, sedežem nemškega parlamenta, aretirala 45 protestnikov, ki niso spoštovali pravil o preprečevanju širitve koronavirusa, poroča Welt. Razlog? Na trgu se je gnetlo preveč ljudi, zaradi česar ni bila spoštovana predpisana varnostna razdalja.

Tudi odziv nemške politike ne glede na politično prepričanje je enoten. Tako levi, desni, kot zeleni svarijo pred radikalizacijo protestov. “Jasno je, da ukrepamo proti tistim, ki skrbi državljanov razpihujejo s teorijami zarote in objavljanjem lažnih novic,” je za Augsburger Allgemeine povedal generalni sekretar CDU Paul Ziemiak.

Vodja SPD, sestrske stranke slovenskih Socialdemokratov, Saskia Esken je tiste, ki zanikajo pandemijo in pozivajo h kršitvi preventivnih ukrepov, označila za brezsramne izkoriščevalce zaupanja ljudi, katerih namen je destabilizacija in razkol v družbi. Medtem pa so v SD sami podpihovali in se udeležili nedovoljenih kolesarskih protestov.

Vodja poslanske skupine Zelenih Konstantin von Notz je za legitimno označil izražanje nezadovoljstva z ukrepi in dvom vanje, a početje protestnikov je po njegovem mnenju vredno obsojanja, saj dvomijo o samem sistemu.

Nemški zdravstveni minister Jens Spahn (CDU) ob tem svari, da protestniki želijo sejati prepir. Po njegovem mnenju se polarizacija družbe glede preventivnih ukrepov za preprečevanje širitve COVID-19 samo veča.

Pravosodna ministrica Christine Lambrecht (SPD) pa je ob tem državljane pozvala, naj prevzamejo odgovornost za sočloveka. Zaskrbljujoče je, da protestniki ne nosijo zaščitnih mask in ne spoštujejo varnostne razdalje, opozarja ministrica.

V Nemčiji so po zadnjih razpoložljivih podatkih zabeležili 169.575 primerov COVID-19, umrlo je 7.417 ljudi. V zadnjem tednu je bilo potrjenih 6.400 primerov, umrlo pa je 725 ljudi.

Ivan Šokić