fbpx

[Video] Neredi skrajnih levičarskih skupin v Portlandu so izbruhnili v nasilje, guvernerka je vpoklicala Narodno gardo

Foto: epa

Po poročanju RT je v Portlandu Narodna garda dobila dovoljenje, da vstopi v mesto in posreduje pri neredih, ki so se pričeli v sredo zvečer. Policija je razglasila aktivacijo Narodne garde kmalu za razglasitvijo neredov, ker so nekatere skupine protestnikov pričele razbijati izložbe prodajaln in počele druga nasilna dejanja.

V Portlandu so protesti ponovno prerasli v nasilje in guvernerka Kate Brown se je odločila, da bo dala vpoklicati Narodno gardo. Policija se je namreč znašla v zagati, ko je nekaj skupin protestnikov pričelo razbijati izložbe prodajaln in delali nerede po mestu, policija pa je bila za situacijo premalo številčna in usposobljena.

Medtem ko policija v svoji izjavi za javnost ni določila, kdaj točno naj bi garda vstopila v mesto, pa je ukaz Brownove v ponedeljek Narodno gardo postavil v stanje pripravljenosti tudi za morebitne nerede po razglasitvi zmagovalca volitev.

Nekateri posnetki Ruptlyja kažejo, da so se skupine  nasilnih protestnikov že spopadle s posebnimi enotami policije, spet drugi viri, posnetki različnih ljudi na Twitterju, kažejo tudi prve aretacije.

Antifa v Portlandu (Foto: epa)

Mnogi posnetki poročevalcev, še zlasti lokalne Foxove poročevalke, Brenne Kelly, na Twitterju prikazujejo vandalizem protestnikov, od nezakonite rabe sprejev na javnih površinah, do verbalnega nasilja nad novinarji in snemalci televizijskih hiš, češ, da naj se s svojimi kamerami umaknejo. Prizori v slogu Zlatana Čordiča. Policisti pred vandalizmom protestnikov skušajo varovati prodajalne.

Policija poroča o vsaj dveh različnih protestnih shodih ali protestnih skupinah, ki sta se sprehodili skozi mesto. Ena od njih je nosila oziroma bila razpoznavna po transparentu “Vsak glas šteje!”, iz česar je razvidno, da gre za “probidnovski” protestni shod, ki karikira ameriške volitve s strani osrednjih medijev in leve establišment nomenklature. Policija je poročala le o nekaterih manjših incidentih in zanikala, da bi protestniki v tem shodu bili oboroženi.

Aleš Ernecl