[Video] Nezadovoljni kmetje v Srbiji množično protestirajo

Foto: Twitter

Kmetje v Srbiji že drugič v manj kot letu dni s traktorji blokirajo določene ceste, nezadovoljni z odkupno ceno nekaterih kmetijskih pridelkov, od srbske vlade pa zahtevajo posluh in izpolnjevanje zahtev, ki so v dobrobit vseh prebivalcev Srbije in njihove prehranske oskrbe.

Po propadlih pogajanjih s srbsko vlado so kmetje v torek začeli protest na več cestah, pa tudi v središču Novega Sada, največjega mesta v Vojvodini, s sporočilom, da če njihove zahteve v naslednjih dveh dneh ne bodo izpolnjene, bodo množično prihajali v Beograd. Višji predstavniki oblasti sicer trdijo, da so zahteve kmetov nerealne, a jim ponujajo nove pogovore.

Koordinatorji več kmečkih združenj so se v torek zvečer dogovorili, da bodo danes s traktorji blokirali ceste v največjem vojvodinskem mestu v Novem Sadu ter Subotici, Požarevcu, Pančevu in Bogatiću, pogovarjajo pa se tudi o blokadah v mestih osrednje Srbije. “Namesto, da sem vstal in hranil svoje kravice, da mi dajo mleko, sem moral priti v Kraljevo, pa še tega mi policija ne dovoli,” je povedal živinorejec iz Pančeva in dodal, da je to “sramota”, njegovo jezo in zaskrbljenost pa je moč videti na spodnjem videoposnetku.

https://twitter.com/doktorzakrave/status/1658446064637149185?s=20

Jezni srbski kmetje so v svojih zahteval zelo resni, s traktorji so se odpravili v večja mesta, pri čemer so določene poti tudi blokirali. V Novem Sadu, največjem vojvodinskem mestu, je okoli 50 kmetov blokiralo Bulevar Mihajla Pupina v središču mesta, poroča Portal 021 .

Zahteve kmetov
Kmetje zahtevajo subvencije v višini 300 evrov na hektar obdelovalne površine in 40.000 dinarjev (341 evrov) subvencije na kravo namesto 30.000 dinarjev (256 evrov). Na seznamu zahtev sta tudi minimalna odkupna cena mleka v višini 78 dinarjev (0,67 evra) brez davka na dodano vrednost ter nižja cena dizla oziroma po ceni brez DDV in trošarin. Zahtevajo tudi zaščitno takso na mlečne izdelke, ki se uvažajo iz Evropske unije in držav podpisnic sporazuma Cefta.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je kmete v torek pozval k pogovorom in opozoril, da ne bo privolil v politične grožnje, medtem ko je premierka Ana Brnabić dejala, da morajo biti zahteve razumne in da vseh ni mogoče izpolniti. Nezadovoljstvo kmetov tli že leta, enega zadnjih večjih protestov pa so zabeležili avgusta leta 2022, ko so bili kmetje nezadovoljni z odkupno ceno sončnic, nakar jim je po osmih dneh vlada le prisluhnila in ustregla. Medtem ko kmetje že leta opozarjajo na vedno slabši položaj glede na uvoženo blago in težje poslovanje, so nezadovoljni tudi kupci, ker cene vsega, predvsem kmetijskih pridelkov, letijo v nebo.

 Ana Horvat