fbpx

[Video] Nizozemski politiki našli hrbtenico: Za zgodovino suženjstva se ne mislijo opravičevati

Nizozemski premier Mark Rutte (foto: EPA)

V sredo, 1. junija 2020 je v nizozemskem parlamentu potekala razprava o institucionalnem rasizmu. Premier Mark Rutte je poudaril, da se vlada ne bo opravičila za nizozemsko vlogo v zgodovini suženjstva. Izpostavil je, da bi opravičilo vodilo v dodatno polarizacijo družbe.

Na Nizozemskem so v sredo, 1. julija 2020 obeleževali dan spomina na suženjstvo, kar pa so levičarji v parlamentu izkoristili za razpravo o institucionalnem rasizmu. Njihove poskuse, da bi poniževali Nizozemsko, je presenetljivo zatrl kar sam premier Mark Rutte, ki je jasno povedal, da se vlada ne bo opravičevala za nizozemsko preteklost in vlogo v zgodovini suženjstva.

Vodja socialliberalov D66 Alexander Pechtold je po poročanju V4NA izpostavil, da je nizozemska vloga pri trgovini s sužnji zaznamovala potomce nekoč zasužnjenih nizozemskih državljanov. “Čeprav sami niso izkusili suženjstva, so ga njihovi stari starši,” je povedal Pechtold in poudaril, da bi moral biti fokus na “črnih Nizozemcih”.

Zapostavljeni Nizozemci

V isti rog so pihali Zeleni, ki so pozdravili spremembe v družbi, do katerih prihaja zaradi pritiskov gibanja Black Lives Matter.

https://twitter.com/VrouwvdVrijheid/status/1278351681433088000

Po drugi strani je vodja desne Stranke za svobodo Geert Wilders celotno razpravo označil za nepotrebno. Po Wildersovem mnenju se je ljudem po smrti Georgea Floyda zmešalo, pri tem je izpostavil, da je Nizozemska še vedno ena od najbolj tolerantnih držav na svetu.

Wilders ni ostal dolžan niti Zelencem, ki so mu skušali peti levite o blagodatih raznolikostih. “Vi ste zadnji, ki bi me lahko učili o tem z vašo kremno belo Zeleno stranko!”

Ob vsem besedičenju o rasizmu, je Wilders izpostavil, da nikomur ni mar za Nizozemce, ki so zaradi ogromnega števila migrantov v veliko slabšem izhodiščnem položaju. “Priseljencem je dovoljeno okupirati okoli 80 tisoč najemniških stanovanj, nekaj na kar morajo nizozemski državljani čakati več let,” je rekel Wilders.

Ivan Šokić