fbpx

[Video] Noč v Ukrajini zaznamovalo naraščajoče število mrtvih in kriki preživelih izpod ruševin

Reševalna akcija je še vedno v polnem pogonu. (foto: Twitter)

Rusija je v soboto sprožila nov val večjih napadov na Ukrajino in prizadela energetsko infrastrukturo po vsej državi. V raketnem napadu na devetnadstropno stanovanjsko hišo v mestu Dnipro je bilo uvodoma zabeleženih 5 mrtvih, nato 14, sedaj pa mednarodni mediji poročajo o 20 mrtvih civilistih in 73 ranjenih. Med mrtvimi naj bi bil dojenček in 15-letno dekle. Reševalne ekipe so se po napadu v Dnjepru vso noč trudile rešiti čim več življenj, vendar je po poročanju tujih medijev ogromno živih še vedno pod kupom razbitin.

Rusija je pri napadu v soboto uporabila nadzvočni raketonosilni bombnik dolgega dosega Tu-22M3 za izstrelitev petih raket Kh-22 proti Ukrajini. Vojaški analitik je po napadu Ukrajince razburil s svojo izjavo v pogovorni oddaji, ko je dejal, da so Ukrajinske zračne sile bombnike prestregle, vendar Ukrajinske zračne sile zatrjuejejo, da za prestrezanje teh raket nimajo pravega orožja. Ruski napadi so prizadeli tudi kritično infrastrukturo v Kijevu in drugih krajih, pri čemer je ukrajinski minister za energijo dejal, da bodo prihodnji dnevi “težki” zaradi groženj oskrbi z elektriko, tekočo vodo in centralnim ogrevanjem na vrhuncu zime, piše New York Times.

Poveljstvo ukrajinskih zračnih sil je poročalo, da je Rusija 14. januarja uporabila pet nadzvočnih raketonosilnih bombnikov dolgega dosega Tu-22M3 za izstrelitev petih raket Kh-22 proti Ukrajini. Izstreljene so bile z ruske meje Kurska oblast in Azovsko morje. Ena od teh raket je zadela stolpnico v mestu Dnipro in ubila 14 ljudi, 73 pa jih je ranila. Po navedbah ukrajinske vojske je radar zaznal približno izstrelitveno mesto, višino in hitrost leta.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Profil Nexta je na Twitterju objavil nekaj posnetkov in podatke o žrtvah na začetku reševalne akcije, število mrtvih je trenutno 14, mnogi ostajajo pod razbitinami.

Foto: Twitter

“Trenutek tišine, ko so reševalci izpod ruševin zaslišali glas ženske. Okoli je samo smrtna tišina. Ukrajinski reševalci delajo celo noč, saj vedo, da so pod tonami betona še vedno ljudje, ki jih je treba rešiti,” so zapisali na profilu Nexta na Twitterju.

Foto: Twitter

Vojaški analitik Oleksej Arestović je v svoji pogovorni oddaji na Youtube kanalu med pogovorom z Markom Feiginom, ruskim borcem za človekove pravice, dejal, da so rusko raketo Kh-22, ki je zadela stanovanjsko stavbo v Dnjepru, sestrelile ukrajinske sile zračne obrambe. Na vprašanje ruskega zagovornika človekovih pravic o možnosti sestrelitve rakete je Arestovič odgovoril, da so sile zračne obrambe raketo uničile. Po njegovih besedah ​​je padla na vrata hiše in takoj počila. “Padla je, padla je na hodnik. Ob padcu je eksplodirala. Obstaja težava z jedkimi hlapi. To je zanesljiv znak, da gre za X-22, ker so napolnjene z zelo strupenim gorivom. Lahko domnevamo, da je strupeno gorivo postalo dodaten element škode,” je dejal Arestović na Youtube.

Ukrajinske letalske sile ostro zanikajo Arestovičeve trditve, saj da Ukrajina nima sredstev, da bi to storila. “Nobenega dvoma ni, da je šlo za raketo Kh-22,” so sporočili iz poveljstva zračnih sil in dodali, da Ukrajina “nima ognjene moči, ki bi bila sposobna sestreliti to vrsto rakete.”

Od 24. februarja so ruske sile na Ukrajino izstrelile več kot 210 tovrstnih raket. Nobenega od njih ni sestrelil sistem zračne obrambe. “Pri uporabi z velikih razdalj je lahko odstopanje od cilja več sto metrov,” je sporočila ukrajinska vojska. “Samo protiletalski raketni sistemi, ki jih bodo Ukrajini morda v prihodnosti zagotovili zahodni partnerji (takšni sistemi, kot sta Patriot PAC-3 ali SAMP-T), so sposobni prestreči te zračne cilje,” piše Ukrinform. Profil Višegrad je na Twitterju objavil fotografije in posnetke, med katerimi je tudi videoposnetek male deklice, ki pospravlja razbitine po napadu.

Sobotni napad prihaja po tem, ko so zahodne sile sporočile, da razmišljajo o pošiljanju bojnih tankov v Kijev, in pred srečanjem ukrajinskih zaveznikov v Ramsteinu v Nemčiji prihodnji petek, kjer bodo vlade objavile svoje zadnje obljube o vojaški podpori. Na fronti na vzhodu je Ukrajina dejala, da se njene sile borijo, da bi obdržale nadzor nad majhnim mestom Soledar, kjer je Rusija žrtvovala veliko število vojakov in virov, da bi poskušala zagotoviti nekakšen napredek po mesecih nazadovanja.

Ana Horvat