[VIDEO] Norost v praksi: Feministka zgoraj brez poskušala ukrasti Jezusa v jaslih na Trgu svetega Petra v Vatikanu

Foto: YouTube

Protestnica iz aktivistične skupine Femen se je zgoraj brez zapodila proti jaslicam, ki so postavljene na Trgu svetega Petra v Vatikanu, in poskušala ukrasti kip Jezusa v jaslih, preden je to zaustavila policija. Po tem, ko se je vrgla na tla, je pričela z vzklikanjem slogana: “Bog je ženska!”, ki ga je imela zapisanega na golem hrbtu. 

Vatikanska policija je v ponedeljek zjutraj s pomočjo italijanske policije aretirala žensko in to le približno dve uri preden je papež Frančišek nagovoril okoli 50 tisoč ljudi, navzočih na trgu.

Njihovo orožje predstavljajo gole prsi
Po navedbah spletne strani skupine Femen je aktivistki ime Alisa Vinogradova. Sicer Femen predstavlja ukrajinsko militantno feministično skupino, katere poslanstvo predstavlja pridobitev popolne zmage nad patriarhijo. Na svoj obstoj je skupina opozorila s pomočjo aktivistk, ki nasprotujejo organiziranosti vlade in se zavzemajo za svet brez religije. Feministična skupina navaja, da protest predstavlja njen cilj, njihovo orožje pa so gole prsi.

Ponedeljkov izpad je predstavljal enega izmed novejših s strani feministične skupine proti Vatikanu. Novembra 2014 so tri članice skupine Femen skrunile križe na Trgu svetega Petra v znak kritike na obisk papeža Frančiška v Evropskem parlamentu. Oblečene zgolj v usnjena mini krila so simulirale analni spolni odnos z lesenimi križi, dokler jih ni policija odpeljala. Ob tem pa je ena od aretiranih glasno vzklikala: “Papež ni politik, Bog ni čarovnik!”

Mesec kasneje je skupina izvedla podoben incident ponedeljkovemu, ko je ena izmed članic prav tako poskušala ukrasti kip Jezusa v jaslih. Prvotno je bila skupina Femen ustanovljena v Ukrajini, z namenom nasprotovanja prokremeljskemu režimu, vendar pa skupina protestira tudi proti Katoliški cerkvi, predvsem zaradi njenega pogleda na gejevske poroke in splave.

Nina Žoher