fbpx

[Video] Nova provokacija Lukašenka: Uniformiranci so s strelnim orožjem vdrli na Poljsko

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Incidenti na poljsko-beloruski meji ne pojenjajo. Eden zadnjih tovrstnih dogodkov je celo vključeval uniformirano belorusko osebje, oboroženo s strelnim orožjem. Ob tem pa številni videoposnetki na družbenih omrežjih prikazujejo, kako se Minsk spreminja v mali Bagdad. 

Gre za novo stopnjo ekskalacije poljsko-beloruskega konflikta. Dogodek se je pripetil v torek ponoči. Poljski vojaki so opazili tri uniformirane osebe z dolgocevnim orožjem. Poljaki so z njimi poskusili vzpostaviti stik, a je belorusko osebje zgolj napolnilo orožje ter se oddaljilo v notranjost Belorusije, poroča Polska Agencja Prasowa.

Poljska stran incident obravnava kot novo etapo v seriji beloruskih provokacij. Gre za prvi tovrstni incident s strani beloruskega režima, a se ob tem zavedajo, da takšne situacije lahko postanejo nova resničnost. Ob tem je poljska stran prepričana, da se mora ob tovrstnih dogodkih odločno odzvati, obenem pa se je potrebno izogniti zaostrovanju razmer, saj beloruska stran računa prav na to – da bi sprovocirala poljsko stran in dogodke zlorabila za svojo propagando.

Poljska sicer načrtuje gradnjo zapore na meji. Medij Biełsat, ki poroča o dogajanju v Belorusiji v poljskem jeziku, pa poroča, da V Belorusijo z letali prihajajo nove in nove skupine migrantov z Bližnjega vzhoda. Ob tem prilagajo tudi kratek videoposnetek, ki prikazuje katastrofalne razmere na letališču v Minsku, na katerem množice migrantov posedajo kar po tleh. Na spletu pa se pojavljajo tudi drugi šokantni posnetki s tega letališča. Eden prikazuje, kako se je četrt v Minsku spremenila v pravi mali Bagdad.

Biełsat pa še poroča, da so migranti z Bližnjega vzhoda napolnili letališče v Minsku in da se odpravljajo v smeri beloruskih obmejnih mest Brest in Grodna, in da spijo kar na ulicah. Ilegalci pa naj ne bi bili zgolj z Bližnjega vzhoda, marveč tudi iz Afrike. Prihajajo z letališč v Carigradu, Dubaju in Damasku. Nedavno pa so prihajali tudi iz Bagdada, Basre, Erbila in Sulajmanije, po intervenciji Litve in EU pa so bile slednje povezave ukinjene.

Belorusi situacijo na letališču označujejo za katastrofalno. Migranti so pogosto brez mask in ležijo vsepovsod na tleh. Celo uslužbenci so šokirani. Ob pristanku pa imajo vse organizirano. Pozdravi jih oseba podobnega videza z mapo. Belorusija se polni z migranti, ki se zbirajo zlasti okrog hotelov. Spijo pa tudi v podhodih.

Domen Mezeg