fbpx

[Video] Novoizvoljena republikanska kongresnica napovedala, da bo v kongres nosila pištolo

Kongresnica iz Kolorada Lauren Boebert (foto: Lauren Boebert)

Novoizvoljena republikanska kongresnica Lauren Boebert je v nedeljo, 3. januarja 2021 napovedala, da bo po Washingtonu D.C. in v samem kongresu nosila strelno orožje. Policijski načelnik ameriške prestolnice je že napovedal, da se bo o strogih pravilih glede orožja pomenil z Boebertovo.

Nova generacija kongresnikov že vznemirja sive glave v ameriški prestolnici. Iz povsem nerazumljivega razloga je najava novoizvoljene republikanske kongresnice iz Kolorada Luaren Boebert, da bo tako po Washingtonu D.C. kot tudi v samem kongresu nosila pištolo, dvignila veliko prahu.

Ameriška zakonodaja ameriškim kongresnikom vse od leta 1967 dopušča prikrito nošenje strelnega orožja tako po ameriški prestolnici kot tudi v samem kongresu. Vseeno je 21 demokratov objavilo pismo v katerem so bili kritični do Boebertove, ki se je odločila da bo počela nekaj kar je v celoti v skladu z zakonom.

Nekateri kolegi v kongresu jo obtožujejo, da gre pri vsem skupaj samo za pritegovanje medijske pozornosti, a za kaj takega, se ima zahvaliti prav njim, kajti če ne bi problematizirali njenega početja, ki je povsem v skladu z ameriško zakonodajo, ne bi bila deležna nikakršne pozornosti.

Boebertova sicer nosi orožje vsak dan zadnjih osem let. 34-letna mati štirih otrok je svoj Glock začela nositi zaradi zagotavljanja lastne varnosti v njenem lokalu. Ko so to videle tudi ostale natakarice, so vprašale ali smejo tudi one nositi strelno orožje na delovnem mestu, jih je Boebertova podprla. V restavraciji Shooters Grill, ki se nahaja v mestu Rifle v Koloradu imajo tako obvezen tečaj varnega rokovanja s strelnim orožjem in dostop do strelišča.

“Kot 152 cm visoka in 45 kg težka ženska sem se odločila, da sama legalno poskrbim za svojo varnost, saj sem svoja najboljša zaščita,” je v videu objavljenem na Twitterju pojasnila Boebertova.

Vse v skladu z zakonom
Pri njeni odločitvi, da lahko v skladu z zakonom v ameriški prestolnici nosi orožje jo je v skupnem pismu podprlo 82 predstavnikov zakonodajne veje oblasti. Podpisniki pisma, ki je naslovljeno na govornico Nancy Pelosi in vodjo republikanske manjšine v spodnjem domu Kevina McCarthyja, so opozorili, da ima Washington D.C. veliko težav z nasilnim zločinom, ter da je po statistiki stopnja nasilni zločinov za kar 158 odstotkov višja od nacionalnega povprečja. Ravno tako so bili v preteklosti, nazadnje leta 2017 kongresniki žrtve strelskih napadov.

Po poročanju BBC je skupina demokratskih predstavnikov decembra 2020 predlagala zaostritev zakonodaje glede nošenja orožja kongresnikov.

Ivan Šokić