fbpx

[VIDEO] Ob Malti se tudi Slovenija ne more pohvaliti z delujočo pravno državo

Dr. Milan Zver, poslanec v Evropskem parlamentu.

“Kaže, da ima Malta težave pri delovanju pravne države in z vse slabšimi razmerami na področju medijske svobode. Tudi zato se je težko sprijazniti s smrtjo Daphne Caruana Galizia, saj vemo, da bi je lahko preprečili,” je umor novinarke ob izreku sožalja njenim svojcem obžaloval in obsodil poslanec v Evropskem parlamentu dr. Milan Zver.

Evropski poslanci so včeraj razpravljali o stanju pravne države na Malti. V razpravi, ki je potekala v luči umora vodilne malteške preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, je sodeloval tudi vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki v Evropskem parlamentu, dr. Milan Zver.

Poudaril je, da je bilo s tem dejanjem preiskovalcem korupcije in kriminala ter raziskovalnim novinarjem poslano “grozno in jasno sporočilo”. “Znano je, da je ustrahovanje način dela mafije. Če pa sodstvo, policija in mediji niso resnično neodvisni, potem imamo sistemski problem,” je dejal.

Ne le Malta, tudi Slovenija …
“Toda Malta glede tega ni izjema. Tudi Slovenija se ne more pohvaliti s povsem delujočo pravno državo. Ne dolgo nazaj je preiskovalna komisija v slovenskem parlamentu razkrila primer obsežnega pranja denarja. Nekateri so izrabili največjo slovensko banko in pred sedmimi leti oprali milijardo evrov v korist iranskega režima, ki je bil domnevno uporabljen za financiranje terorizma. Predsedniku te preiskovalne komisije, dr. Anžetu Logarju, in njegovim staršem je s smrtjo javno grozil radikalni levičar. Tudi uglednemu novinarju Jožetu Možini so pred dnevi grozili s smrtjo. Še prej pa politiku Janezu Janši,”
 se je razmer v Sloveniji dotaknil dr. Zver in obžaloval, da pristojni organi v Sloveniji kljub vsemu ne ukrepajo.

Poudaril je, da “nekatere države članice očitno niso sposobne same zagotoviti varnosti svojim državljanom.” “Zato pozivam Unijo, naj hitreje ukrepa v takih posebnih situacijah, da odpre strukturiran dialog z vladami in tako zaščiti ogrožene,” je s konkretnim pozivom Komisiji, naj resnično ukrepa, zaključil dr. Zver.

Jure Ferjan