[Video] Oblasti podcenile proteste v Hongkongu – se bodo ti razširili tudi drugod po Kitajskem?

Izgredi v Hongkongu (foto: EPA)

Po pol leta silovitih protestov v Hongkongu, ki so se skozi čas prelevili v izgrede postaja vse bolj jasno, da oblasti v napol avtonomnem kitajskem mestu ne uspejo obvladati. Pojavlja se vprašanje, ali bi to lahko pomenilo širitev protestov tudi na kitajsko celino.

“Hongkong je na robu prepada,” so prepričani pri Financial Times. Protesti, ki so se začeli zaradi osnutka zakona, ki bi omogočil izročitev kriminalcev iz Hongkonga na celinsko Kitajsko, so že davno prerasli v nasilne in uničevalne izgrede, katerih klic naj bi bila svoboda in demokracija.

Izgredniki uničujejo poslopja v lasti celinskih Kitajcev, postavljajo barikade, zažigajo smetnjake, na policijo mečejo molotovke polnjene z bencinom in s postavljanjem ovir ogrožajo železniški promet.

Oblasti jim vračajo z vodnimi topovi, pendreki in izdatno količino solzivca. Da stvar že dolgo ni več okoli avtonomije Hongkonga, svobode ali demokracije, je že nekaj časa jasno.

Namreč, voditeljica Hongkonga Carrie Lam, se je zahtevam izgrednikov vdala v najslabšem možnem trenutku. Za njihove zahteve ni imela posluha, dokler so bile mirne, svoje so dosegli šele, ko je stekla kri.

To je izgrednike v Hongkongu še opogumilo, saj je bilo sporočilo jasno, da je edino z nasiljem moč doseči spremembe. Zdaj se napoveduje intervencija iz Pekinga, ki naj bi zavzel veliko tršo politiko do napol avtonomne hongkonške oblasti.

“Protestniki se bojijo nadaljnjih korakov k izkoreninjanju pravic in svoboščin, ki so jih v Hongkongu uživali od konca britanske vladavine leta 1997, ki so zagotovljene z osnovnim zakonom, ki je stopil v veljavo ob prevzemu.”

Že leta 2003 so želeli v Pekingu sprejeti zakon, ki bi prepovedoval izdajo, odcepitev, upor ali delovanje proti kitajskim oblastem, a je takrat na ulicah v Hongkongu protestiralo pol milijona ljudi, zaradi česar je zakon o nacionalni varnosti v Hongkongu bil opuščen. Tokrat bi znalo biti drugače.

Ivan Šokić

 • Van Der Waals

  UPAM DA HONG KONGU RATA SE ODCEPITI OD GNILE KOMUNISIČNE OBLASTI NA KITAJSKEM!!

 • xtc

  Kitajska ni tako močna kot misli ,da je Honkong je začetek nekega novega obdobja,če bo Kitajska tvegala še napreje lahko pride do nemirov po državi,preveč groba sila pa lahko povzroči gospodarske sankcije in zaustavitev izvoza,kar bi državo porinilo v notranji kaos in vojno.

 • xtc

  Se mi pa zdi nesmiselno,,da se Kitajci toliko ubijajo z Honk Khongom namesto,da bi ga raje pustili kot državo.

 • Olga101

  Takih scen bo kmalu deležna tudi Evropa, ki zatira lastno prebivalstvo in krši njegove človekove pravice! Dol z zločinskim komunističnim totalitarizmom, ki ga v Evropi uvajajo Soros, Merklova, Macron in Kućan s svojimi ritolizniki!
  Takrat pa, grad gori, komunist beži!