fbpx

[Video] Obljube Moskve o korenitem zmanjšanju vojaških akcij ne pomenijo nič

Letalski napadi na mesto Nižin, po obljubi Rusije, da bo korenito zmanjšala vojaške akcije. (Foto: Twitter)

Moskva je zatrdila, da bo korenito zmanjšala vojaške dejavnosti na območju ukrajinskega mesta Černigiv, ki leži severno od prestolnice Kijev. Svoje obljube ni izpolnila, saj so ruske sile Černigiv ponoči še naprej bombardirale, poroča STA. Obljuba Rusije, da bo zmanjšala vojaško dejavnost, je bila sicer takoj sprejeta s skepticizmom. “Ukrajinci niso naivni ljudje,” je v nočnem videonagovoru dejal predsednik Volodimir Zelenski. Izkazalo se je, da so imeli prav.

Rusija se je zavezala h korenitemu zmanjšanju uporabe vojaške sile v Ukrajini, v kar pa je podvomila Ukrajina sama in prav tako zahodne sile. Moskva je to obljubila v torek po pogajanjih med rusko in ukrajinsko delegacijo, vendar obljube ni držala.

Preberite tudi: Rusija prisiljena nadomestiti svoje izgube; v Ukrajino pošilja 1000 plačancev iz paravojaške organizacije Wagner

Delegaciji iz Moskve in Kijeva sta bili v torek v Istanbulu na triurni razpravi, njen cilj je bil zaključiti več kot mesec dni spopadov v Ukrajini. Ukrajina je dejala, da je predlagala, da postane nevtralna država v zameno za varnostna jamstva, ključni cilj ruske invazije pa je bil preprečiti pridružitev Ukrajine zavezništvu Nata. Ruski ruski uradniki so dejali, da so pogovori prešli v praktično fazo. Moskva je obljubila, da bo opustila vojaške akcije, takoj ko dosežejo skupni dogovor.

Dobra namera, vendar prazna obljuba
Kljub dobronamerni obljubi Moskve so nekateri ostali v dvomih. Da bi bila to dobra novica, če bi bila vredna zaupanja, meni tudi župan Černigiva Vladislav Atrošenko. Po poročanju BBC je Oleksander Daniljuk, nekdanji svetovalec ukrajinskega predsednika za nacionalno varnost, izjavil, da tudi sam ne verjame ruski zavezi in da gre najverjetneje samo za reorganizacijo ruskih sil. To je potrdil tudi guverner černigivske regije Vjačeslav Čaus, ki je na družbenih omrežjih zapisal, da je “sovražnik z letalskimi napadi na mesto Nižin dokazal, v kolikšni meri upošteva obljube o zmanjšanju svojih aktivnosti v regiji. Tudi Černigiv so obstreljevali vso noč.” Po poročanju STA je Čaus med pogovorom na eni od lokalnih televizij povedal, da zadeve ostajajo enake in da mesto Černigiv ostaja tarča topniškega in letalskega bombardiranja, prav tako pa je dodal, da v mestu ni vode in elektrike, posledično je prekinjena tudi komunikacija. Med drugim je guverner ocenil, da je od začetka ruske invazije v Černigivu umrlo približno 350 ljudi, saj naj bi jih v mestu od 280 tisoč prebivalcev ostalo le okrog 120 tisoč.

Obstreljevanje tudi ostalih okoliških mest
Tuji mediji poročajo tudi o obstreljevanju ruskih sil na vzhodu Ukrajine, ponoči pa naj bi napadle tudi več industrijskih objektov v regiji Hmeljnicki na zahodu Ukrajine, je povedal tamkajšnji guverner Sergej Hamalij. Po njegovih besedah so ruske sile izvedle tri napade na to območje, poroča Reuters. Ta po poročanju tujih medijev piše, da  so sirene in eksplozije slišali tudi v okolici ukrajinske prestolnice Kijev, vendar naj ruske sile samega mesta ne bi obstreljevale, je za ukrajinsko televizijo povedal kijevski podžupan Mikola Povoroznik.

Tanja Brkić