[VIDEO] Oče svetovno znanega sirskega dečka: Mojega sina so izkoristili za propagando, prekrit je bil z mojo krvjo!

Omran Dakniš (Foto: Youtube)

Leta 2016 so številni mediji objavili šokantne posnetke, ki so prikazovali sirskega dečka Omrana Dakniša, ki so ga rešili izpod ruševin po uničujočem zračnem napadu na predel Alepa. Kmalu pa se je izkazalo, da je šlo pri omenjenih fotografijah za navadno manipulacijo, ki so jo sprovedli mainstream mediji.

Posnetek, ki prikazuje dečka, ki so ga rešili izpod ruševin po uničujočem zračnem napadu na predel Alepa, ki so ga obvladovali uporniki, so leta 2016 objavili sirski opozicijski aktivisti. Zatem so ga pograbili svetovni mediji, tudi slovenski, zaradi česar je sirski deček Omran Dakniš v trenutku postal glavni simbol trpljenja civilistov v Alepu. Podoba osuplega in utrujenega dečka, ki sedi na oranžnem stolu v rešilnem vozilu ter je prekrit s prahom in krvjo, je namreč pri številnih sprožila val sočutja.

Več kot očitno pa je, da je šlo pri omenjenem posnetku, ki so ga objavili tudi številni mediji, le za navadno manipuliranje. Omranov oče Mohamed Dakniš je namreč že leta 2017 potrdil, da so sirski uporniki njegovega sina uporabili v propagandnem boju s sirsko vlado in predsednikom Bašarjem al Asadom. ”Želeli so se okoristiti z njegovo krvjo in so objavili fotografijo,” je dejal. Pojasnil je, da sta s sinom 17. avgusta 2016 sedela doma, ko je prišlo do napada.

Posnetek je bil navadna propaganda
V napadu je deček utrpel le lažje poškodbe, kri na njegovem obrazu pa je pripadala huje ranjenemu očetu, ki je v nadaljevanju po hiši iskal še svoje preostale otroke, Omrana pa medtem pustil v varni sobi. To pa so izkoristili uporniki, ki so ga proti njegovi volji v vmesnem času odnesli v reševalno vozilo in ga tam začeli snemati. Nato so ga odpeljali v bolnišnico, čeprav za to ni bilo potrebe. Kmalu je tja prispel tudi oče, ki je takoj zagledal sina s popolnoma povito glavo. “V bolnišnico so ga odpeljali le zato, da bi ga fotografirali,” je še povedal oče. Več kot očitno torej je, da so  bili svetovni in tudi slovenski mediji pri objavi posnetkov sirskega dečka preveč nekritični ter so s tem odkrito pomagali promovirati sirsko uporniško gibanje.

Rajko Golob

 • GverilaStyle

  ko fake news postan fake news….kaj pa brazgotina okoli levega očesa??? Včasih smo brali novice, da smo izvedeli kaj se po svetu dogaja…..danes smo tako daleč, da se spravim novice brat zato, da vidim kakšne bučke nam poskušajo sedaj uvalit……domišljija nima meja….sploh ta demokratična domišljija.

 • IZBIRA

  Tragično, vendar je moje mnenje da se to državljanov Slovenije ne tiče. Ta vest nima dodane vredosti. Da je v vojnah propaganda je jasno. Nobena vojskujoca stran ni normalna. Zal mi je kolatetalnih žrtev.

 • freedomfighter

  Tako kot ste na novi nekriticni do lastnega fake newsa

  • šmentanamuha

   Dej, povej že kaj pametnega, prosim.

   • freedomfighter

    Zase govori

 • Valter BraniSlav

  …”Več kot očitno torej je, da so bili svetovni in tudi slovenski mediji pri objavi posnetkov sirskega dečka preveč nekritični “..
  CE BI BIL TA DECKO.”SAMO” SLOVENEC BI GA NASI MEDIJI IGNORIRALI.

  We are unable to post your comment because you have been banned by Nova24TV. Find out more.

 • xtc

  Leva in čudna drhal vedno zlorablja nič krive za svoje interese.

 • joza joza13

  “Brigadir Tone Krkovič zmagal v pravdi zoper razvpitega Antona Peinkiherja”…

  Hohoho, kako si foglof tunek? A te tepe tvoj smrdljivi gobec?

 • abc

  To je zraslo na propagandnem zeljniku ZDA ter njihovih zahodnoevropskih zaveznic, ki so podpirale takoimenovano Sirijsko opozicijo ( beri teroriste ) vključno z ISI som, ker so želeli z oblasti vreči predsednika Bašarja Al asada in regularno Sirijsko vojsko. Toda na njihovo žalost, se je 2015 leta umešala Rusija, ki je priskočila na pomoč Asadu in je propadu načrt. Žal je bil pa ta podli načrt uspešen pri uničenju Iraka in Libije. Prav tako so izrežirali napade s strupom, da bi okrivili Asada in Sirijsko vojsko.
  https://www.youtube.com/watch?v=xUXaqTlc18g
  https://www.youtube.com/watch?v=iJlDgyUIPK4
  https://www.youtube.com/watch?v=WPGG3P14WWk