fbpx

[Video] Okrepitve Domovinskega gibanja: Škorova lista stavi tudi na obraze, na katere so v HDZ pozabili

dr. Stjepo Bartulica, dr. Miroslav Škoro, Karolina Vidović Krišto (foto: facebook)

V pripravah na parlamentarne volitve na Hrvaškem se je po porazu dr. Miroslava Škora na predsedniških volitvah okoli njega oblikovalo Domovinsko gibanje (DP), lista posameznikov, ki so nezadovoljni z načinom dela največje hrvaške konservativne stranke HDZ, ki se je pod premierjem Andrejem Plenkovićem spremenila v bruseljskega hlapca in pri tem zanemarila skrbi ljudi. Hrvaška desnica najbolj zameri vsiljevanje Marakeške deklaracije in Istanbulske konvencije. Zdaj pa so v DP začeli tudi s predstavitvijo svojih kandidatov za poslance.

Dr. Miroslav Škoro, sicer eden najpopularnejših hrvaških glasbenikov, se je v 2019 spustil v predsedniško tekmo. To ni bil njegov prvi poskus v politiki. Pred tem je bil leta 2007 izvoljen za poslanca na listi HDZ, nedolgo po izvolitvi za poslanca pa je parlament zapustil. Zdaj se vrača v hrvaško parlamentarno politiko.

Potem ko so propadla pogajanja z Mostom, še eno desno-desnosredinsko-sredinsko stranko, so v DP začeli s predstavitvijo svojih adutov. Pri tem gre za imena, ki so na tak ali drugačen način bila zelo dolgo povezana z vladajočo HDZ.

Iznimno nam je drago što dio Domovinskog pokreta postaje doc. dr. sc. Stjepo Bartulica! Vjerujemo da vam je ovo ime…

Gepostet von Domovinski pokret am Dienstag, 26. Mai 2020

Odbor za zunanjo politiko v DP bo vodil konservativni intelektualec dr. Stjepo Bartulica, gre za hrvaškega intelektualca, ki se je leta 1992 iz ZDA vrnil v domovino. Zadnje desetletje aktivno sodeluje v družbenem in političnem življenju Hrvaške. Na teološki fakulteti v Zagrebu predava politično filozofijo, pred tem pa je bil 12 let v hrvaški diplomaciji. Ravno tako je opravljal nalogo svetovalca za verska vprašanja v kabinetu predsednika RH Ive Josipovića in svetovalca za zunanjo politiko v kabinetu RH.

Bo DP HDZ-jeva uravnilovka?
“Želim doprinesti naši državi in skupaj z Domovinskim gibanjem ljudem na Hrvaškem dati možnost, ki presega dosedanje politične elite,” je po pisanju Večernjega povedal Bartulica, ki velja za trdokatoliškega konservativca.

Čast nam je predstaviti naše novo pojačanje, nezavisnu kandidatkinju Karolinu Vidović Krišto koja će na predstojećim…

Gepostet von Domovinski pokret am Mittwoch, 27. Mai 2020

Za nekatere okrepitve v DP se zaenkrat še ugiba. So pa v gibanju objavili, da se jim je kot neodvisna kandidatka pridružila Karolina Vidović Krišto. “Z Božjo pomočjo in vašim zaupanjem se bom borila proti korupciji, proti institucionaliziranju pedofilije, za zaščito otrok, za resnico in za politiko integracije, prihoda in vrnitve Hrvatov izven Hrvaške,” je obljubila Vidović Krištova.

Vidović Krištova je bila sicer novinarka in urednica na hrvaški nacionalni televiziji HRT, kjer je imela oddajo Slika Hrvaške, ki so jo leta 2012 ukinili, ker si je v oddaji drznila prikazati del dokumentarca “The Kinsey Syndrome”, v katerem se je razkrila povezava med pedofilijo in spolno vzgojo.

Vsekakor se zdi, da DP nagovarja hrvaške volivce na desnici, ki se jim je HDZ v zadnjih letih s svojim vse bolj evropskim sekularnim pristopom zameril. Ob tem so v DP že povedali, da se ne vidijo v koaliciji z SDP, tako bodo lahko služili kot dobra protiutež HDZ in skrbeli, da če bo desna vlada, da bo ta tudi res desna in to ne zgolj v imenu.

Ivan Šokić