fbpx

[Video] Oranžni alarm: V kanadski provinci Quebec oblasti uvedle policijsko uro

Kanadski premier Justin Trudeau (foto: EPA)

V Kanadi so zaradi skokovitega porasta števila novih okužb s sars-cov-2 tik pred novim letom vpeljali policijsko uro. V Kanadi je po zadnjih podatkih 7-dnevno povprečje novoodkritih okužb z wuhanskim koronavirusom preseglo 19.600 novih primerov. Samo v Quebecu znaša 7-dnevno povprečje več kot 11.700 novih primerov.

“To je sporočilo vlade v Quebecu, ki zajema celoten Quebec,” se je glasil začetek alarma v kanadski frankofonski provinci. “Da bi zmanjšali pritisk na zdravstveni sistem, bo od nocoj nastopila policijska ura,” so predstavniki oblasti sporočili zadnji dan v letu 2021. “Med 22. in 5. uro se je prepovedano zadrževati izven doma, povečan bo policijski nadzor, kršiteljem pa izdane globe. Prosimo, da spoštujete ukrepe za javno zdravje in policijsko uro ter tako pomagate ustaviti širitev covid-19.”

Oranžni alarm v Quebecu so lahko prebivalci videli na vseh mobilnikih, televizijah kakor tudi oglasnih panojih po večjih mestih. Nekaterim se je zdel odveč. Kakor je zapisal vodja Quebeške stranke (PQ) Paul St-Pierre Plamondon, “ni potrebe po širjenju tesnobe z alarmom, ki je namenjen ugrabitvam.” Oblast na provincialni ravni v Quebecu ima stranka Koalicija za prihodnost Quebeca (CAQ). Šlo naj bi za provincialno politično stranko quebeških nacionalistov, avtonomistov in konservativcev. Na zadnjih volitvah 2018 so uspeli prekiniti 50-letno obdobje družne koalicijske vladavine liberalcev in PQ.

Image

Poleg prepovedi gibanja med 22. in 5. uro so v kanadski provinci Quebec do nadaljnjega zaprte restavracije, ravno tako so odpovedane športne prireditve, medtem ko je prepovedano celo druženje po domovih z izjemo posameznikov, ki se lahko priključijo družinskemu “balončku”.

Za kršitelje policijske ure denarne kazni
Kanadski mediji poudarjajo, da bo policijska ura v Quebecu ostala do preklica, njegov datum pa ostaja nedoločen. Izjeme, ki se lahko gibajo zunaj tudi po policijski uri, vključujejo brezdomce, delavce, obiske lekarn, obiskovalce cepilnih centrov, študente na predavanjih, obisk pri zdravniku, darovanje krvi, starše, ki spremljajo otroke.

Kršitelje policijske ure čakajo globe v višini med tisoč in šest tisoč dolarjev, medtem ko so za mlajše od 14 let predvidene denarne kazni v višini 500 dolarjev. Do 17. januarja ostajajo zaprte tudi osnovne in srednje šole, visokošolski zavodi ter univerze. Vrtci bodo odprti samo za zaposlene v nujnih storitvenih dejavnostih. V verskih prostorih bodo lahko potekali samo pogrebi z maksimalnim številom 25 udeležencev. Ravno tako bodo vse nenujne trgovine zaprte ob nedeljah.

Veliko število okužb navkljub visoki stopnji cepljenosti
V Kanadi je po zadnjih podatkih 7-dnevno povprečje novoodkritih okužb z wuhanskim koronavirusom preseglo 19.600 novih primerov. Samo v Quebecu znaša 7-dnevno povprečje več kot 11.700 novih primerov. Po zadnjih podatkih je v Kanadi polno cepljenih 77,4 odstotkov prebivalcev, 83,5 odstotkov je prejelo vsaj en odmerek cepiva, medtem ko je doslej poživitveni odmerek, ki uradno še vedno ni tretji odmerek, čeravno v nekaterih državah po svetu že poteka cepljenje s četrtim odmerkom, prejelo 20 odstotkov prebivalcev.

Ivan Šokić