fbpx

[Video] Pariz v plamenih: Levi ekstremisti spremenili “dan dela” v krvave proteste – požigali avtomobile, razbijali trgovine in banke

Protesti v Parizu (foto: epa)

Pariz so v torek, na praznik dela, napadli levi ekstremistični aktivisti, ki so požigali avtomobile, razbijali trgovine in banke, zamaskirani so napadli tudi policijo. Prvomajski protesti so se prelevili v hudo nasilje. Demonstracije so potekale v spomin na 50. obletnico pariških protestov iz leta 1968. Poročajo, da je bilo nasilje v tem tednu najhujše od leta 1968.

Policija je bila prisiljena uporabiti vodne topove in solzivec, da bi lahko zaustavila leve ekstremiste na ulicah Pariza, a žal ni uspela preprečiti velike premoženjske škode, škode poslovnih objektov in uničenih avtomobilov.

Protesti v Parizu (Foto: epa)

Na glavnem protestu se je zbralo približno 1.200 aktivistov z imenom “Black Bloc”, ki so imeli zakrite obraze in so se spopadli s policisti. Policist David Le Bars je dejal, da se je varnostna služba odločila pustiti protestnikom, da razbijajo stavbe in požigajo avtomobile, niso jih poskušali zaustaviti, saj bi to lahko povzročilo žrtve na obeh straneh. “Prišli so, da bi uničili kapitalistične simbole in požgali policijo. Ko pridejo nadte z molotovkami, je to z namenom, da bi zažgali policiste,” je še dejal. 109 protestnikov so do srede pridržali v priporu, saj so se protesti še nadaljevali, poroča Breitbart.

Tiskovni predstavnik francoske vlade Benjamin Griveaux je protestnikom “Black-bloc” očital, da so obraze zakrili: “Ko imate iskreno prepričanje, svojega obraza ne skrivate … Tisti, ki nosijo kapuco, so sovražniki demokracije.” V sredo zjutraj pa so uničili restavracijo McDonald’s, trgovino Mercedes-Benz in številne avtomobile.

A. G.