[Video] Pariz v plamenih zaradi plinske eksplozije

Prizorišče nesreče (Vir: epa)

Središče Pariza so po eksploziji plina zajeli plameni. Eksplozija in požar sta povzročila zrušenje stavbe. V nesreči je bilo poškodovanih 16 ljudi, sedem ljudi se bori za življenje. Eksplozija se je zgodila okrog 17. ure v stavbi pariško-ameriške akademije, dvojezične šole z modo in oblikovanje. 

Lokalci so slišali dve močni eksploziji. Prvo, zelo močno, in eno šibkejšo. Ena od prič je komentirala: “Bilo je šokantno. To je katastrofa.” Spet druga je povedala: “Slišali smo neverjetno, zelo glasno eksplozijo okrog 17. ure, čutili smo moč. Mislili smo, da to ni nevihta. Slišali smo gasilce. Šel sem ven, da bi videl, ali lahko pomagam. Vendar je vse zaprto. Obstaja veliko število gasilskih služb in služb za nujno pomoč. Grozno je.”

Pariške oblasti zaenkrat še niso ugotovile vzroka eksplozije. Gasilci trdijo, da je bil požar obvladan že okrog 18.45. Po poročanju francoskih medijev je sodelovalo 230 gasilcev.

Požar je izbruhnil v petem okrožju, kjer je med drugim znana Latinska četrt, poroča STA. Gre za obljudeno območje francoske prestolnice, običajno polno turistov in tujih študentov.

 

Doma sem pisala … Mislila sem, da gre za bombo,” je za Reuters povedala umetnostna zgodovinarka Monique Mosser. Dodala je še, da je udarni val, ki ga je sprožila eksplozija, razbil prenekatero okno v njeni stavbi.  “Na vrata je potrkal sosed in mi povedal, da gasilci prosijo, naj se čim prej umaknemo. Zgrabil sem prenosnik in telefon. Niti pomislil nisem, da bi iskal še svoja zdravila.”

G. K.