fbpx

[Video] Po poskusu s čredno imunostjo Združeno kraljestvo nad COVID-19 z drakonskimi ukrepi

Britanski premier Boris Johnson (foto: EPA)

V Veliki Britaniji so po zadnjih podatkih zabeležili 6.650 primerov okužb s COVID-19. Do zdaj je umrlo 335 oseb, le 135 naj bi si jih opomoglo. Eksperiment s poskusom grajenja tako imenovane čredne imunosti je tako doživel svoj neslavni konec, britanski premier Boris Johnson pa je na zahtevo javnosti napovedal drakonske ukrepe, s katerimi bi zajezili nadaljnjo širitev novega koronavirusa.

Britanska vlada je ukazala ljudem, naj ostanejo doma, prepovedala javna zbiranja več kot dveh ljudi in pozvala državljane, naj zapuščajo domove le v primerih, ko je to zares nujno.

V ponedeljkovem nagovoru Britancev je britanski premier Boris Johnson sporočil, da dosedanji ukrepi zaprtja gostiln, barov in restavracij niso zadostovali pri preprečevanju širjenja epidemije COVID-19. “Prišel je čas, da storimo več. Od danes zvečer imam za Britance zelo preprosto navodilo: morate ostati doma,” je bil jasen Johnson.

Zamejitev širjenja koronavirusa je tako po novem prioriteta britanske vlade, ki se je zavedla, da lahko edino na tak način poskrbijo, da zdravstveni sistem ne bi pregorel zaradi preobremenjenosti.

Izredne razmere najmanj tri tedne
Johnson je za najmanj naslednje tri tedne razglasil izredne razmere. Primeri, ko je dovoljeno zapustiti dom, so nakup hrane, obisk bolnišnice, iti na delo in priti domov, ter za namene telovadbe enkrat na dan. Ob tem je britanski premier poudaril, da ne gre več za nasvete, temveč za ukaze. “Če ne boste upoštevali pravil, bo imela policija pooblastila, da zagotovi njihovo spoštovanje, vključno s kaznimi in razganjanjem zbranih.”

“Ne dobivajte se s prijatelji. Če se prijatelji želijo sestati z vami, recite ne. Ne dobivajte se s člani družine, ki ne živijo z vami,” je Britance pozval Johnson.

Kazni za zbiranje v javnosti naj bi zaenkrat znašale 30 funtov. Kako resno bodo Johnsonova svarila vzeli Britanci, pa bo pokazal čas. V Italiji številni niso upoštevali navodil niti, ko je že začela kositi smrt. Številni zdaj svoje odločitve obžalujejo. Ne bodite kot oni, ostanite doma.

Ivan Šokić