[Video] Po nedeljskih brutalnih obračunih nizozemske policije s protestniki se vrstijo pozivi k preiskavi

Fotomontaža: Matic Štojs Lomovšek

“Nizozemska evropska poslanka Sophie in’t Veld je vodila delegacijo EU, ki je nedavno obiskala Slovenijo, da bi raziskala stanje pravne države v državi. Zahteva tudi sankcije proti Poljski in Madžarski. Bo po današnjih dogodkih preiskovala tudi nizozemsko vlado?” je včeraj višegrajska skupina zapisala na svojem Twitter profilu, po tem, ko so v javnost prišli posnetki s prepovedanega shoda in brutalnega policijskega posredovanja. Ob prizorih v Amsterdamu se vrstijo tudi pozivi komisarjem – Veri Jourovi, Didierju Reyndersu in drugim, ki so stopnjevali pritiske proti državam višegrajske skupine.

Spomnimo, da je Sophie in ‘t Veld kot vodja komisije prišla v Slovenijo (po nareku Tanje Fajon in ostale opozicije) poizvedovat o stanju vladavine prava v Sloveniji. Od poslancev iz Slovenije so resolucijo podprli Tanja Fajon in Milan Brglez iz vrst SD ter Irena Joveva in Klemen Grošelj iz LMŠ. A po mnogih posnetkih sodeč, in tudi po dogodkih, ki se dogajajo na Nizozemskem, od umora novinarja, odvetnika do tega, da protestniki odkrito grozijo policistom z orožjem in ne nazadnje do brutalnega obračunavanja policistov, bi morala in ‘t Veldova preiskovati, kakšna je vladavina prava v njeni državi. Saj se takšne stvari v Sloveniji ne dogajajo.

V Amsterdamu že nekaj časa potekajo agresivni izgredi proti koronskim ukrepom. Eden takšnih je bil tudi v nedeljo, ko je policija prekinila prepovedan shod proti ukrepom za omejitev koronavirusa. Glede na poročanje nizozemske tiskovne agencije ANP se je pred muzejem Rijksmuseum v središču mesta zbralo okrog 2 tisoč ljudi. Policisti pa so proti kršilcem ukrepali tudi s silo. Kako brutalno, je videti na posnetkih, kjer so na protestnike spustili tudi pse. Na Nizozemskem je trenutno zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron v veljavi strogo zaprtje javnega življenja, ki bo trajalo še najmanj do sredine januarja.

Ali bo EU ukrepala?
Skupina Evropskega parlamenta LIBE za spremljanje pravne države in temeljnih pravic je pred štirimi meseci odpotovala tudi v Bolgarijo, da bi raziskala policijsko brutalnost proti protestnikom. Novembra je EP razpravljal o policijski brutalnosti na Češkem. Ali bo EU ukrepala proti Nizozemski zaradi tega, kar se je zgodilo včeraj?

Odziv madžarskega zunanjega ministrstva
Brutalno obračunavanje policistov s protestniki je komentiralo tudi madžarsko zunanje ministrstvo. Zunanji minister Szijjártó Péter je dejal, da se “zagotovo mnogi še spominjajo časov, ko so zahodnoevropski politiki in tako imenovane nevladne organizacije za človekove pravice zaradi izrednih omejevalnih ukrepov označili konec sveta in kako so mediji pisali o “širjenju rasizma na Madžarskem” po tem, ko je skupina navijačev na igrišče metala bakle in petarde.” In dodal, da se je pa “sedaj izkazal produktiven vikend v zahodni Evropi: Brutalna policija s psi na Nizozemskem. Čakamo na ogorčenje mednarodnih liberalnih medijev, Vera Jourova, Didier Reynders in drugih …”

Število demonstracij, ki so se sprevrgle v izgrede in v divjanje huliganov, je na Nizozemskem v zadnjih nekaj mesecih izjemno poraslo. Novembra je morala policija celo posredovati s streli, ob čemer naj bi bila ranjena vsaj dva človeka, tudi policisti. In glede na to, se na levici Nizozemsko pogosto daje za zgled demokratičnosti, kot jedrno državo, ki je s svojo politično in demokratično kulturo daleč pred nami, je nenavadno, da tako izgledajo policijski ukrepi v “jedrni EU”. Ko pa je slovenska policija razpustila shod v Ljubljani z ukrepi, ki niso niti blizu brutalnosti nizozemske policije, so na RTV “sklicali” Tarčo in prodajali, kako je slovenska policija pod vodstvom Antona Olaja in Aleša Hojsa brutalna. Kako brutalna je bila nizozemska policija, si lahko ogledate na posnetkih.

Spodnja slika pa prikazuje, da je Slovenija najbolj varna država v Evropi, ki pa je velik pokazatelj demokratičnosti v državi. Daleč pred Nizozemsko.

 

Sara Kovač