fbpx

[Video] Po več mesecih sredi oceana so rešili ženski in njuna psa

Foto: youtube

Dve jadralki in njuna psa so na morju zaradi okvare motorja ostali več mesecev. V upanju na rešitev sta pošiljali razne signale, vendar jih več mesecev niso zaznali zaradi prevelike oddaljenosti od obale in drugih ladij.

Jennifer Appel in Tasho Fuiaba je rešila ameriška mornarica v sredo zjutraj. Ženski sta svoje potovanje od Havajev do Tahitija začeli spomladi in po načrtih naj bi ga zaključili 30. maja letos, vendar sta zaradi okvare motorja ostali na morju.

Signale sta začeli pošiljati šele po dveh mesecih
Appelova je dejala, da sta preživeli z ribami in s hrano, ki je je bilo dovolj za eno leto. Hrana je bila predvsem suha, kot so ovsena kaša, testenine in riž. Dva meseca po okvari sta nesrečnici začeli pošiljati klice v stiski in od takrat nadaljevali akcijo. Mornarica je v sporočilu za javnost zatrjevala, da plovilo ni bilo dovolj blizu obale ali v bližini drugih ladij, da bi slišali njune signale.

Appelovo in Fuiabovo je prvotno odkrilo tajvansko ribiško plovilo 1500 kilometrov jugovzhodno od Japonske. To plovilo je stopilo v stik z obalno stražo, ki je na pomoč poslala ameriško vojaško ladjo USS Ashland, ki je takrat že plula na območju. “Hvaležna sem za njihovo pomoč naši državi. Rešili so naša življenja. Nasmeha, ki sva ju imeli, in ponos, ko sva videli mornarico na obzorju, so bili znak olajšanja,” je dejala Appelova v sporočilu za javnost.

D. Š.