fbpx

[Video] Podpora iz tujine: Janša je državnik našega časa, na katerega je Slovenija lahko ponosna in kakršnega Evropa potrebuje

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki in slovenski premier Janez Janša na Bledu. (Foto: Vlada RS)

“Janez Janša je vodja, na katerega je Slovenija lahko ponosna, in takšen voditelj, ki ga Evropa potrebuje,” je v svojem videonagovoru povedal poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki, ki se je Janši zahvalil za vse pogumne odločitve preteklih tednov, ki so zaznamovale svet, in dejal, da se veseli sodelovanja z njim tudi v prihodnosti.

Premier Janez Janša je v preteklih dveh letih dokazal, da je izreden vodja in da je s svojimi preudarnimi odločitvami Slovenijo iz krize pripeljal kot zmagovalko. Enako je dokazal tudi Evropi in celotnemu svetu, ko so na njegovo pobudo kot prvi voditelji treh evropskih držav vstopili v žarišče vojne v Ukrajini kot v znak podpore in pomoči, kar zmorejo le najpogumnejši. To potrjuje tudi videonagovor poljskega predsednika vlade Mateusza Morawieckija, ki je med drugim Janšo pohvalil kot voditelja in prijatelja.

Poljski predsednik vlade je uvodoma dejal, da “modrih, inteligentnih in pronicljivih politikov ne manjka. Poznam tudi veliko politikov, ki so učinkoviti in socialno občutljivi. Manj pogosto srečam pogumne politike. Politikov, ki združujejo vse te lastnosti, pa je res malo. Janez Janša je tak politik in državnik.”

Morawiecki je v nagovoru še dejal, da le takega človeka, kot je Janez Janša, lahko označimo za pravega državnika našega časa. Tako Slovenija kot Evropa se lahko ponaša s takim voditeljem posebej v času, “ko je sovražnik pred našimi vrati”, je dejal poljski premier. Nadaljeval je z dejstvom, da je Janša svojo učinkovitost dokazal v vseh letih služenja Sloveniji in da je združil interese številnih frakcij v slovenskem parlamentu in jih vedno usmerjal proti blaginji in varnosti.

S tem, da je prav slovenski premier predlagal obisk Kijeva v najbolj kritičnih trenutkih, je pokazal, kaj pomenijo značaj, pogum in evropska odgovornost. “Dobro je imeti prijatelje, kot je Janez, dobro je imeti prijatelje, kakršni so Slovenci,” je ob koncu videonagovora dejal poljski premier, ki se je Janši zahvalil za vsev storjeno, in izrazil veselje nad prihodnjim sodelovanjem.

Tanja Brkić