fbpx

[Video] Poglejte, kako je kurdska borka pozvala zahodne feministke, da se jim pridružijo v boju proti Islamski državi!

YPG (Foto: Facebook)

Po družbenih omrežjih je zaokrožil videoposnetek, v katerem kurdska borka iz Sirije poziva vse feministke z Zahoda, da se jim pridružijo v boju proti Islamski državi. Na povabilo Kurdov so sirske vladne sile v teh dneh znova prevzele nadzor tudi nad nekaterimi območji na severu Sirije, da bi tako sirske Kurde zaščitile pred morebitnim turškim napadom.

Po družbenem omrežju Twitter je zaokrožil videoposnetek kurdske borke, v katerem poziva zahodne feministke, da se jim pridružijo v boju proti terorističnim skupinam: “Želimo povabiti vse feministke Evrope, in ostalih zahodnih držav, da se nam pridružijo v boju proti Islamski državi, ter da nam pomagajo premagati Islamsko državo za vedno.” Posnetek, ki ga je objavil politični analitik Mario Gombacci, je bil posnet maja letos, aktualen pa je znova postal po ameriški nedavni odločitvi, da zapustijo Sirijo, po tem, ko je bila Islamska država skoraj premagana. Sirski Kurdi bi se prav zdaj namreč utegnili znajti v nemilosti turških sil, a so se na pomoč obrnili k vladnim silam, ki so že prevzele nadzor nad območji.

V teh dneh sirske vladne sile prvič po začetku državljanske vojne izobesile sirsko zastavo
Da se razmere v Siriji bližajo stabilizaciji priča dejstvo, da so sirske vladne sile v Manbidžu na severu Sirije prav v teh dneh prvič od izbruha državljanske vojne izobesile sirsko zastavo. Manbidž je bilo prizorišče ostrih bojev med turško vojsko in kurdsko milico YPG, ki v Turčiji velja za teroristično organizacijo, vladne sile pa so po poročanju RT na območje vstopile prav na povabilo YPG. Kurdi in vladne sile so tekom državljanske vojne sicer imele nevtralne odnose, občasno pa so se skupaj borili proti džihadističnim skupinam.

Sirska Kurdinja (Foto: Facebook)

Vse to se je zgodilo po odločitvi ZDA, ključni zaveznici Kurdov, da zapustijo območje Sirije vključno z Manbidžom, kar je Turčija nameravala izkoristiti. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je namreč v začetku meseca napovedal, da pripravlja novo protiteroristično operacijo, v kateri bi zopet ciljal zlasti na Kurde, ki naj jih ZDA po njegovih besedah ne bi umaknile z območja. Kljub temu, da so ob turško sirski meji že nakopičili orožje, pa do večjega napada tako ni prišlo. Turčija sile sirskih Kurdov razume kot podaljšek domačih kurdskih organizacij. Razvoj dogajanja je pozdravila tudi Moskva, podpornica vlade v Damasku.

J. Ž.