fbpx

[VIDEO] Policija in protestniki “trčili” v Južni Afriki: “Mesto nam ne bo dalo zemlje, zato jo bomo vzeli!”

Foto: printscreen

V naselju, ki je zgrajeno na črno, zunaj Cape Towna v Južni Afriki, so izbruhnili nemiri, saj so oblasti izselile domorodce, ki so nezakonito zasedli zemljišče. Policija je tudi streljala na protestnike, trije pa so končali v priporu.

Protestniki trdijo, da so se naveličali drenjati v prenatrpanem Vrygrondu, ki ga za nameček pesti še pomanjkanje stanovanj, zato so zasedli zemljišče, na katerega se želijo naseliti ter si tam zgraditi kolibe. A tako to ne gre, zato je potem, ko so oblasti v ponedeljek zvečer uničile te preproste gradnje, izbruhnilo nasilje, pri čemer so tamkajšnji prebivalci uničili lokalno trgovino z alkoholnimi pijačami, kurili pnevmatike in tudi rastlinje. Posnetki s prizorišča izbruha pa razkrivajo, da se je pojavilo tudi streljanje, ko se je policija soočila s protestniki.

Vodja skupnosti Linamandla Deliwe je povedal, da so se napetosti v Vrygrondu stopnjevale, ko so oblasti porušile barake. Nasilni protestniki so nato na bližnji avtocesti zakurili vozilo, eno od vozil pa so napadli s kamenjem. 

Protestniki so si omenjeno ozemlje prilastili 14. aprila, oblasti pa so “izsiljevali” z obljubami, da bodo protestirali, če jih bodo pregnali z zemljišča, saj nimajo nikjer drugje za bivati, poleg tega pa so naveličani plačevati visoke najemnine, ker jih je velika večina brezposelnih. No, tudi tukaj niso imeli pravice ostati, saj zemljišče, ki so ga okupirali, ni v njihovi lasti. “Mesto nam ne bo dalo zemlje, zato jo bomo vzeli!” so vpili.

Županja se bo srečala z njimi, a le pod pogojem …
Po ponedeljkovih protestih je policija aretirala tri ljudi. Županja Patricia de Lille pa je obljubila, da se bo srečala z vodjo skupnosti pod pogojem, da njegovi ljudje prenehajo z okupacijo zemlje, poroča Russia Today. Njen tiskovni predstavnik je izjavil: “Županja je bila jasna, da do srečanja ne more priti, če bodo še naprej nezakonito zasedali zemljišče in vplivali na življenje drugih prebivalcev z blokiranjem cest.”

M. S.