fbpx

[Video] Policija v Berlinu deložirala skrajno leve skvoterje, slednji sprožili uničevalne proteste

Deložacija Liebig 34 (Foto: EPA)

Protestniki, bolje rečeno vandali, so v Berlinu v petek zvečer po prisilni deložaciji skoraj 60 prebivalcev anarho-queer-feminističnega skvota “Liebig 34”, pričeli z neredi, v katerih so na policijo metali steklenice, uničevali trgovine in avtomobile.

Zaradi zaprtja anarholevičarskega skvota v berlinskem okraju Mitte, je okrog dva tisoč jeznih levičarjev pričelo z nemiri. Ker so pričeli z nasiljem in z uničevanjem zasebne lastnine, je bilo na območje napotenih okrog 1900 policistov. Ti so poročali, da jih redno obmetavajo s kamni, steklenicami in petardami. Več avtomobilov je bilo zažganih, lastnina pa uničena, kar so nemški osrednji mediji opisali kot dejanja razcepljene skupine, ne glavnine protestnikov.

Sodišče odločilo, da je deložacija možna
Nasilje je sprožila deložacija skrajno levega, anarhističnega skvota (polemična sintagma, ker skrajno desnih skvotov pač ne poznamo) v sosednji četrti Friedrichshain. Poimenovanega po lokaciji v Liebigstrasse 34. Od devetdesetih let prejšnjega stoletja je služila kot dom samozvanega anarho-queer-feminističnega kolektiva.

Protesti Liebig 34 (Foto: EPA)

Bivanje anarhistov je postalo sporno konec leta 2018, po izteku najema hiše, ko je sodišče sredi septembra odločilo, da je skupino mogoče izseliti.

Skvoterji so se zabarikadirali
Policija je na prizorišče prispela v petek zjutraj, da bi izvršila deložacijo in v ta namen poslala približno 1500 policistov, zbranih iz več nemških zveznih držav. Kljub odporu stanovalcev, ki so se zabarikadirali v skvot, je policija kmalu pridobila nadzor in rezultat je bil deložacija 57 ljudi. Protesti po izselitvi so se zgodili tudi v Friedrichshainu, vendar so v nasprotju z “bratskimi” v Mitteju ostali večinoma mirni.

Deložacija Liebig 34 (Foto: EPA)

Aleš Ernecl