fbpx

[Video] Policija v Izraelu z vodnimi topovi razgnala ortodoksne jude, ki so protestirali proti obveznemu služenju vojaškega roka!

Pravoverni Judje so v Jeruzalemu protestirali proti obveznemu služenju vojaškega roka. (vir: Youtube)

V Jeruzalemu, je bila na protestu ultra pravovernih judov, policija primorana uporabiti vodne topove, da bi jih razgnala. Protest je sicer sprožila aretacija 20-letnega študenta verske šole, ki se ni prijavil na uradu za novačenje v vojsko. 

Na protestu v Izraelu so se s pripadniki pravoverne judovske skupnosti spopadli s pripadniki policijskih enot. Ortodoksni judje so namreč zablokirali avtocesto v okolici Jeruzalema. Do izgredov je prišlo po aretaciji 20-letnega študenta, ki je kršil tamkajšnjo vojaško zakonodajo, saj se ni zglasil v uradu za naborništvo.

Na kratkem videoposnetku lahko vidimo pripadnike posebnih policijskih enot in vodne topove, ki so se ognjevito lotili pripadnikov pravoverne judovske skupnosti, ki pa so prav tako ognjevito vztrajali pri svojem, poroča RT.

Pripadniki že omenjene ultra-konservativne skupnosti so med policijsko akcijo posedali in poležavali po tleh ter se plazili pod parkiranimi vozili. Dogodek se je pripetil v torek, s čimer je bil promet na glavnem križišču Sarei Yisrael-Jaffa v Jeruzalemu povsem zablokiran. Policijski uslužbenci so sicer naredili vse kar je bilo v njihovi moči, da bi histerične protestnike razgnali. 

Demonstranti so na dogodku zahtevali izpustitev aretiranega študenta in odpoved obveznega služenja vojaškega roka. Po navedbah tamkajšnje policije so bili med prerivanjem ranjeni trije pripadniki policijskih enot. Enega izmed njih je v glavo zadela steklenica, ki jo je nekdo zalučal proti policistom, dva protestnika pa sta bila aretirana zaradi motenja javnega reda in miru. Vpoklic ultra pravoslavnih Judov v vojsko je zelo sporno vprašanje v Izraelu, ki pogosto vodi v proteste in politične boje. 

Domen Mezeg