fbpx

[Video] Policija v zvezi z novoletnimi napadi na ženske pred milansko katedralo obravnava državljane Egipta, Maroka in naturalizirane Italijane

Foto: VoxNews

Pred dnevi smo pisali o tem, da so na silvestrovo horde Severnoafričanov v Milanu nadlegovale nič hudega sluteče ženske. Potem ko je lombardski svetnik za varnost, priseljevanje in lokalno policijo Riccardo De Corato ženske v zvezi z napadi pred milansko katedralo pozval, naj se napadane ne bojijo in vložijo obtožnico, je očitno prišlo do premikov v zadevi, saj so v noči s torka na sredo v Torinu in Milanu aretirali dva moška severnoafriških korenin, stara 21 in 18 let, ki sta obtožena nadlegovanja vsaj 9 žensk.

Poleg dveh aretiranih, ki sta poskušala pobegniti, so včeraj preiskovali še 16 moških, starih med 15 in 21 leti. Policija v zvezi z novoletnimi napadi na ženske pred milansko katedralo obravnava državljane Egipta, Maroka in naturalizirana Italijana.

Mlada moška, ki sta bila aretirana, sta obtožena storitve skupinskega posilstva in ropa. Glede obeh imajo trdne dokaze, ker pa sta begosumna, so pristojni nemudoma ukrepali in ju aretirali. Za identifikacijo dvojice je bilo ključno pričanje treh deklet, napadenih v bližini mestnega trga Piazza del Duomo okoli 1.30 zjutraj, ter pričevanja 4 mladih žensk, napadenih in oropanih v nakupovalni galeriji v središču mesta Vittorio Emanuele II. Oba aretirana sta Italijana druge generacije.

Organi pregona si prizadevajo za identifikacijo drugih morebitnih storilcev in tudi žrtev. Podobni vzorci napadov so se namreč dogajali že prej. Identifikacija 18 napadalcev je potekala s pomočjo programske opreme, s katero so analizirali slike, pridobljene s pomočjo varnostnih nadzornih kamer in video posnetkov, ki so se pojavili na družabnih omrežjih. Preiskovalci pa so prisluhnili tudi pričam in samim žrtvam napada na silvestrovo.

Med žrtvami, ki so se nadejale lepega praznovanja, ne pa nočne more, ki so jo doživele, niso bile samo Italijanke, ampak tudi turistke. Dve Nemki v dvajsetih letih, ki sta bili napadeni v bližini policistov, sta predstavljali prvi žrtvi tistega dne, nato pa je sledil napad na 19-letnico v rdeči bundi poleg bližnje restavracije McDonalds. Ta je povedala, da je sprva mislila, da gre za rop, zato je napadalcem izročila torbico, nato pa je opazila, da so z nadlegovanjem nadaljevali in trgali njena oblačila na več mestih. Dve prijateljici, ki sta 19-letnici pristopili na pomoč, sta bili prav tako deležni napada. Policija je na srečo vse skupaj opazila in intervenirala. Očitno pa se vse skupaj ni končalo tukaj, saj je policija poročala o več napadih.

Foto: družabna omrežja

Lombardski svetnik De Corato je po napadih zatrdil, da so bile izjave “župana, ki je incident komentiral šele po sedmih dneh, in izjave ministrice Lamorgesijeve, ki očitno ni vedela, kako učinkovito upravljati policijske službe v Milanu na silvestrovo, prepozne.” Po mnenju deželnega sveta je “nesprejemljivo, da je do teh incidentov prišlo na trgu Piazza Duomo, ki je najbolj nadzorovan in videonadzorovan trg v Italiji, tudi zaradi nevarnosti terorizma. “Število agentov, ki sem ga že nekaj časa obsojal, ni bilo dovolj za boj proti množici severnoafriških kriminalcev, ki so nemoteno delovali. Toda vse to,” je dejal De Corato, “je bilo predvidljivo in v zvezi s tem ni bilo storjeno nič,” je bil kritičen.

Nina Žoher