fbpx

[Video] Policisti iz Atlante množično na bolniško: dovolj imajo poniževanja, medtem ko je črnski kriminalec žrtveno jagnje

Oboroženi protestniki pred restavracijo s hitro prehrano Wendy's, ki je bila nedolgo zatem požgana. Pred restavracijo je umrl Rayshard Brooks, ki se je upiral aretaciji in napadel policist (foto: EPA)

12. junija 2020 je policija v Atlanti prejela klic iz restavracije s hitro prehrano Wendy’s, da je voznik parkiral na dovozu in onemogoča dostop ostalim gostom. Policisti so ugotovili, da je 27-letni črnec pijan. Ko so ga našli, je spal za volanom. Ko so ga skušali aretirati se je upiral, prišlo je do prerivanja. Enemu od policistov je odvzel paralizator in ga naperil proti policistoma. Sledili so streli, Rayshard Brooks pa se je zrušil po tleh. Policist, ki ga je zadel v zadnjico in hrbet, mu je nato nudil prvo pomoč in poklical rešilca. Ustreljenega kriminalca je prosil naj preživi.

27-letni Rayshard Brooks je umrl zaradi upiranja aretaciji. Ne samo to, policista, ki sta ga želela vkleniti je napadel, se zapletel v fizični obračun, enemu od njiju vzel električni paralizator, in ga v begu želel uporabiti.

Brooks je svoj beg končal z dvema kroglama. Policist Garret Rolfe je izvlekel pištolo in ga potem, ko je Brooks s paralizatorjem nameril v policista, ustrelil. Zadel ga je v zadnjico in hrbet.

Brooks je podlegel strelnim ranam, črnska skupnost pa je njegovo smrt izrabila za še en veliki ogenj. V Broooksovo čast so do tal požgali restavracijo Wendy’s pred katero je prišlo do neljubega dogodka.

Ogled celotnega incidenta je priložen v zgornjih videoposnetkih. Jasno pa je tudi postalo, zakaj Brooks ni želel biti aretiran – to bi namreč pomenilo ponovni odhod v zapor. Brooks je bil na prostosti pogojno. Leta 2014 je po poročanju Daily Mail priznal krivdo v zvezi z obtožbami odvzemanja prostosti, družinskega nasilja in okrutnosti do otrok, za kar je bil obsojen na sedem let zaporne kazni, od česar je moral eno leto odsedeti, šest let pa prestati pogojno.

A vsa dejstva niso bila dovolj, da bi preprečila pogrom s strani mestnih oblasti v Atlanti, osrednjih medijev in tožilstva nad Rolfom, ki so ga zaradi dogodka odpustili, zdaj pa sestavili še obtožnico, v kateri ga bremenijo umora. Da s takim načinom dela niso zadovoljni niti ostali policisti potrjujejo poročila iz katerih razberemo, da so potem, ko je bila objavljena obtožnica proti Rolfu, številni policisti v Atlanti sporočili, da so “zboleli”. Nekateri viri trdijo, da so policisti v vseh šestih okrožjih, ki spadajo pod Atlanto, odkorakali iz službe.

CNN poroča, da je nenavadno visoko število policistov, ki bi morali delati v nočni izmeni sporočilo, da so zboleli. Županja Keisha Lance Bottoms medtem vztraja, da ni težav in lahko luknje krpajo policisti iz bližnjih območij, ki spadajo pod Atlanto. A očitno to drži zgolj v teoriji, kajti ta območja ena za drugim sporočajo, da svojih policistov ne nameravajo pošiljati v Atlanto.

Lance Bottomsova je skušala policiste spomniti na njihovo zaprisego, kar pa so na tej točki samo prazne besede. Posnetki namreč ne lažejo, Rolfe pa je žrtveno jagnje za krvi in maščevanja željno drhal. Policisti imajo dovolj. Če jih bodo križali, ko storijo vse po pravilih in ravno tako križali ko ravnajo napak, potem je bolje da ostanejo doma. Tako lahko “skupnost” sama izkusi, kakšen je njihov vsakdan brez policije, ki skrbi za red in mir. Drhal lahko razmisli, če si res želi zakon ulice, kjer bi vladalo talionsko načelo.

Ivan Šokić