fbpx

[Video] Poljska vlada občutno znižala davek na goriva; imajo najnižje cene v EU

Cena goriv na poljskih bencinskih servisih je preko noči občutno padla. (Foto: epa)

Portal Visegrad24 poroča, da je za boj proti inflaciji konservativna poljska vlada znižala DDV na goriva s 23 na 8 odstotkov. Učinek je bil viden na bencinskih servisih opolnoči, ko je cena bencina nenadoma padla z 1,3 na 1,1 evra. Tako ima Poljska ima od včeraj najnižje cene goriva v EU. 

Portal Bia24 pa poroča, da se je poljska konservativna vlada za znižanje DDV na goriva odločila sprejeti v noči na 1. februar 2022, kar je rezultiralo v občutnem padcu cen na bencinskih servisih. Pred tem so v zadnjih dneh januarja cene na bencinskih črpalkah bliskovito zrasle.

Temu naj bi botroval dvig cen na svetovnih borzah. K dvigu cen je tudi na Poljskem prispevala cena surove nafte. Prav zato je bilo znižanje DDV več kot dobrodošlo za poljske voznike. Cene goriva bo po znižanju DDV spremljal Urad za konkurenco in varstvo potrošnikov.

V zadnjem času so zaznane najvišje cene surove nafte Brent v zadnjih letih. Vendar pa so na borzah opazni novi padci, ki bi se kmalu lahko odrazili tudi kot nižje cene na bencinskih servisih.

Poljska ima najnižje cene goriva v EU. (Foto: epa)

Domen Mezeg