fbpx

[Video] Porast okužb zdramil Hrvate: Pred cepilnimi mesti se vijejo kolone ljudi

Foto: Printscreen

Medtem ko je pri nas še vedno veliko takšnih, ki jih niti visoke številke okuženih ne prepričajo, da bi se cepili in upoštevali ukrepe za zajezitev širjenja virusa, je na sosednjem Hrvaškem slika povsem drugačna. Videti je namreč mogoče dolge vrste pred cepilnimi centri, ki pričajo o tem, da je sosede situacija zdramila. 

Številni Zagrebčani so se danes odpravili proti Zagrebškemu velesejmu, da bi prejeli svoj odmerek cepiva proti covidu-19. Situacija je povsem drugačna kot poleti, ko je bilo prizorišče razmeroma prazno. Ne samo danes, ampak že ves teden se vijejo dolge vrste pred cepilnim mestom.

Več je tistih, ki se cepijo prvič
Opaziti je mogoče, da je število ljudi, ki se cepi s prvim odmerkom cepiva precej večje od tistih, ki prihajajo na cepljenje z drugim odmerkom. Trenutno se v prostorih sejma cepljenje s tretjim tako imenovanim poživitvenim odmerkom še ne izvaja.

Cepljenje se ta četrtek izvaja od 14. do 19. ure. Gneča naj bi bila popoldan še večja, glede na to, da bo veliko občanov prihajalo na cepljenje po končani službi, torej po 16. uri. Kot so za hrvaški Večernji list povedali občani, so prišli na cepljenje, ker je minilo šest mesecev, odkar so preboleli bolezen, nekateri izmed njih pa so prišli tudi po svoje covidno potrdilo.

Spomnimo, da je minister za zdravje Vili Beroš na današnji seji vlade napovedal ponovno aktiviranje Arene Zagreb za sprejem bolnikov s covidom-19 zaradi povečanja števila okuženih. V zadnjih 24 urah je bilo zabeleženih 4154 novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2, število aktivnih primerov na Hrvaškem pa danes znaša 22.382. 1231 okuženih potrebuje oskrbo v bolnišnici, od tega jih je 160 na respiratorju. Umrlo je 26 ljudi.

Nina Žoher