fbpx

[Video] Predsednik Trump od kongresa zahteva popravek protikoronskega paketa! Ne tujim državam! Američanom morajo izplačati najmanj 2.000 dolarjev!

Ameriški predsednik Donald Trump (foto: Bela hiša)

Ameriški kongres je po več mesečnih pogajanjih potrdil 892 milijard dolarjev težek paket pomoči v času Covida. A kakor so lahko Američani hitro ugotovili, so jih njihovi predstavniki pustili na cedilu. Medtem ko so Američani dobili drobtinice, vsega 600 dolarjev na osebo, so demokrati v sodelovanju z republikanci preostanku sveta in raznim ideološkim temam namenili milijarde dolarjev. Predsednik Donald Trump je že pozval kongres, da bi morali več pomoči nameniti državljanom ZDA in predlagal zakon, ki bi vsakemu odraslemu omogočal dva tisoč dolarjev pomoči, namesto minornih 600 dolarjev, ki so jih predlagali demokrati.

Predsednik Donald Trump je v torek zvečer iz Bele hiše pozval o spremembi zakona o pomoči ob pandemiji covida-19, v katerem je kongres pozval, naj ponovi več kot 900 milijard dolarjev dolg zakon, sprejet v ponedeljek zvečer po večmesečnih pogajanjih. Predlagal je, da Američanom izplača dva tisoč ameriških dolarjev na odraslo osebo ali štiri tisoč ameriških dolarjev na par. Zakon, ki sta ga sprejela parlament in senat, vsebuje plačila v višini samo 600 ameriških dolarjev na polnoletnega Američana, vendar za družine nezakonitih tujcev, poročenih z ameriškimi državljani, do 1800 ameriških dolarjev je poročal Gateway Pundit.

Trump je v predlogu zakona, namenjenem tujim državam in posebnim interesom, prebral seznam milijonov in milijard dolarjev in to primerjal s 600 dolarji za Američane. Trump je pozval tudi k večji olajšavi za mala podjetja, zlasti za restavracije. “Kongres je našel veliko denarja za tuje države, lobiste in posebne interese, medtem ko je ameriškemu ljudstvu, ki ga potrebuje, poslal najmanjši možni denar. Niso bili krivi oni, kriva je bila Kitajska, ne oni,” je dejal Trump.

Kongres je naprosil, da spremeni ta predlog zakona in dvigne pomoč iz smešno nizkih 600 dolarjev na dva tisoč dolarjev ali štiri tisoč dolarjev za par. “Prav tako prosim kongres, da se takoj znebi zapravljivih in nepotrebnih elementov te zakonodaje. In da mi pošlje ustrezen zakon, sicer bo morala naslednja administracija dostaviti paket pomoči COVID. In morda bom ta administracija jaz in bomo to opravili,” je še dejal.

Proti zgolj šest republikancev v senatu

Ameriški kongres je po več mesečnih hudih pogajanjih potrdil 892 milijard dolarjev težek paket pomoči v času Covida-19. A kakor so lahko Američani hitro ugotovili, so jih njihovi predstavniki pustili na cedilu. Medtem ko so Američani dobili drobtinice, vsega 600 dolarjev na osebo, so demokrati v sodelovanju z republikanci preostanku sveta in raznim ideološkim temam namenili milijarde dolarjev. Predlog zakona je senat sprejel v ponedeljek zvečer z 92 glasovi in šestimi proti. Šest republikanskih senatorjev je glasovalo proti predlogu zakona, med njimi so bili  Marsha Blackburn, Rand Paul, Rick Scott, Ron Johnson, Mike Lee in Ted Cruz.

Sara Rančigaj