[Video] Premier Janša izrazil podporo izraelski veleposlanici, ki so jo na britanski univerzi napadli študentski aktivisti

Foto: Twitter

Izraelska veleposlanica v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske Tzipi Hotovely je bila sinoči evakuirana z razprave na Londonski šoli za ekonomijo in politične vede, študentski aktivisti pa so v znak protesta obkrožili njen avto. Dogajanje so že obsodili v vrhu britanske politike, oglasil pa se je tudi premier Janez Janša, ki je v znak podpore izraelski veleposlanici zapisal naslednje: “Naša solidarnost in podpora gre Tzipi Hotovely”. 

Sinoči je bila izraelska veleposlanica povabljena na priznano britansko univerzo, da bi spregovorila na debatnem krožku. Ob prihodu je naletela na ostro nasprotovanje študentskih aktivistov, ki so bili ogorčeni, da je bila povabljena. Nasprotniki so jo označili celo za fašistko.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1458354004069650432?s=20

Palestinska skupnost na univerzi je že pred samim dogodkom sporočila, da so ogorčeni zaradi povabila veleposlanici, ki naj bi po njihovih besedah podpirala palestinski rasizem in vojne zločine. Ogorčeni so bili, kako je univerza sploh lahko dopustila izvedbo takšnega dogodka. Zmerjanje veleposlanice se ni končalo tukaj, ampak se je nadaljevalo na družabnem omrežju Twitter. Pod uporabniškim računom “LSE razredna vojna” se je namreč pojavil naslednji zapis: “Kdor bo razbil okno avtomobila ambasadorke, bo dobil pivo. Prestrašimo jo”. 

Britanski politični vrh je dogajanje obsodil
Do poziva k nasilju je prišlo na predvečer 83. obletnice kristalne noči, ko so nacistične paravojaške skupine po Nemčiji razbijale okna trgovin, zgradb in sinagog v judovski lasti. Celotno dogajanje je obsodil britanski minister za izobraževanje Nadhim Zahawi, ki je dogajanje označil za zelo moteče, ministrica za zunanje zadeve Liz Truss je glede ravnanja dejala, da je le to nesprejemljivo, ministrica za notranje zadeve Priti Patel pa je dodala, da je bila zgrožena, ko je bila obveščena o incidentu.

Odbor poslancev britanskih Judov je pozval, da naj Londonska šoli za ekonomijo in politične vede disciplinsko kaznuje tiste, “ki so presegli meje mirnih protestov”, po potrebi pa naj te preganja tudi policija. Ob tem so pohvalili veleposlanico Hotovelyjevo, ker se je “soočila z ustrahovanjem” s tem, ko se je udeležila 90-minutne študentske razprave. “Nasilneži ne bodo zmagali,” je v svoji objavi na Twitterju izjavil Odbor poslancev britanskih Judov.

Izraelsko veleposlaništvo sporoča: To ne bo odvrnilo od vključevanja v smiseln dialog z vsemi deli britanske družbe
Izraelsko veleposlaništvo je zjutraj izdalo izjavo, v kateri je uvodoma zapisalo, da je bila veleposlanica Hotovely povabljena na pogovor s študenti na Londonsko šolo za ekonomijo in politične vede z naslovom “Nova era na Bližnjem vzhodu”. “To je bila uspešna, odprta in plodna razprava, ki je potekala po načrtih. Zunaj prizorišča je potekala demonstracija, ki so jo organizirala palestinska in islamska združenja po univerzah v Londonu. Britanska policija je vzdrževala red na prizorišču. Nasilje, ki smo mu bili priča, ko je veleposlanica zapustila prostore po pogovoru izraelskih diplomatov, ne bo odvrnil od vključevanja v smiseln dialog z vsemi deli britanske družbe.”

Dogodek na Londonski šoli za ekonomijo in politične vede je predstavljal del serije razprav o prihodnosti Bližnjega vzhoda, tako bo 11. novembra na univerzi spregovoril vodja palestinske misije v Združenem kraljestvu Husam Said Zomlot.

Nina Žoher