fbpx

[VIDEO] Preobrazba za britansko televizijo: Za en teden je postala muslimanka

Foto: Youtube/@Channel 4

Britansko televizijo so obtožili ustvarjanja rasnih stereotipov. Gre za oddajo, v kateri se povprečna belka srednjih let preobrazi v muslimanko. Za en teden živi muslimansko življenje, sodeluje v njihovi skupnosti, nosi burko in hidžab. To enotedensko izkustvo muslimanskega sveta je povzročilo številna nasprotovanja, medtem ko je dokumentarna oddaja gledalcem zgolj želela prikazati muslimansko življenje v Britaniji.

Prostovoljki Katie Freeman so najprej prebarvali kožo, ji povečali nos in jo oblekli, nato pa jo pod krinko poslali na britanske ulice. Priznala je, da ob muslimanih nikoli ne bi želela sedeti. Ko jih je zagledala, je zmeraj najprej pomislila na to, da bomo zagotovo nekaj razstrelili, poroča The Independent. Nad kritikami je šokirana, saj je javnost oddajo sprejela povsem drugače, kot so jo zastavili. Že nekajkrat je celo pomislila, da bi prekinila sodelovanje s televizijo. “Zaradi kritik me je sram, počutim se tako ranljivo. Kaj sem sploh storila?”

Izvršna producentka Fozia Khan je dejala: “Oddaja je Katie omogočila, da se sprehaja v čevljih nekoga drugega, ki prihaja iz drugačnega ozadja in okusi, kako je biti del britanske pakistanske muslimanske skupnosti.”

Koncept oddaje je sprožil besna nasprotovanja, mnogi so mnenja, da je oddaja žaljiva in presega vse meje dobrega okusa. “Najbolj žaljivo je grobo pretiravanje z značilnostmi obraza in spopadanje s stereotipi na rasni ali religijski ravni,” je za The Independent povedal Fiyaz Mughal, ustanovitelj institucije Tell Mama, ki se v Združenem kraljestvu zavzema za muslimanske državljane. “Ni jim bilo treba nujno spremeniti tudi kože in jo preobraziti v temnopolto. Lahko bi enostavno poiskali nekoga, ki bi se z muslimani o njihovem življenju samo pogovoril, ter nekoga, ki bi jih na vsakem koraku snemal. Tudi na takšen način bi izvedeli, kako islamska ženska živi in kakšno vlogo ima.”

A. L.