fbpx

[Video] Pri OZN opozorili na onesnaževanje okolja in kršenje človekovih pravic v imenu reševanja podnebnega segrevanja

Otroci, prisiljeni v delo v rudnikih v Kongu (foto: Youtube)

Organizacija združenih narodov je v nedeljo, 28. junija 2020 opozorila, da bo povečano zanimanje za električne avtomobile povzročilo niz uničujočih ekoloških posledic za planet.

V posebnem poročilu o surovinah, iz katerih se izdelujejo baterije, ki ga lahko najdete TUKAJ, so pri OZN opozorili na negativne posledice, ki jih prinaša vedno večje zanašanje na električne avtomobile. Izpostavili so onesnaževanje okolja, ekološko degradacijo in kršenje človekovih pravic.

Pomembno vlogo pri izdelavi baterij na polnjenje, ki se rabijo med drugim za električna vozila, predstavljajo kovine, kot so kobalt, litij, mangan, baker in minerali kot so grafit, so opozorili na Konferenci Združenih narodov o trgovini in razvoju (UNCTAD).

Otroci v rudnikih
Proizvodnja teh surovin “je pogosto povezana z nezaželjenimi vplivi na okolje, nespoštovanjem človekovih pravic in zaščite delavcev,” so po poročanja Tribuna zapisali v poročilu. Omenjene kovine in minerali so redki, alternativnih materialov, ki bi jih lahko rabili, ni, prihajajo pa iz odročnih predelov sveta. Kot primer, več kot polovica svetovne proizvodnje litija prihaja iz bazenov soli v Andih na področju Čila, Bolivije in Argentine.

https://twitter.com/UNCTAD/status/1117782638121635840

Pri OZN so izpostavili, kako v Čilu za izkopavanje in spiranje litija v Salar de Atamaca porabijo 65 odstotkov vode v državi, čeprav gre za eno od najbolj izsušenih puščavskih področij na svetu. Za proizvodnjo ene tone litija je potrebno skoraj dva milijona litrov vode.

UNCTAD ocenjuje, da bi se lahko v naslednjem desetletju prodalo okoli 23 milijonov električnih avtomobilov, kar pomeni, da se bo tržišče avtomobilskih baterij na polnjenje v samo naslednjih štirih letih povečalo za 700 odstotkov. Če v Čilu samo mečejo vodo stran, v Kongu za kopanje kobalta izkoriščajo otroke.

Električni avtomobili skrbijo za boljše počutje srednjega razreda
Čeprav so električni avtomobili “označeni kot ekološko sprejemljivi”, je dejstvo, da “proizvodnja električne energije, ki jo potrebujejo, skoraj vedno vključuje izgorevanje fosilnih goriv,” je pred časom povedal ugledni profesor poslovne šole v Kopenhagnu Bjørn Lomborg. Po njegovem mnenju so poskusi, da bi obrzdali globalno segrevanje z električnimi avtomobili, zgolj blažev žegen, v praksi pa popolnoma nekoristni, če ne kar škodljivi za okolje in ljudi.

S to oceno se strinja tudi izvršni direktor mednardone agencije za energijo (IEA) Fatih Birol, ki je leta 2018 izpostavil, da “če mislite, da lahko podnebje rešite z električnimi avtomobili, ste v popolni zmoti.” Kot primer je navedel, da so električni avtomobili leta 2018 zmanjšali izpust CO2 za 40 milijonov ton, kar je dovolj za znižanje globalne temperature za vrtoglavih 0,000018 °C do konca stoletja.

Ivan Šokić