fbpx

[Video] Prizori kot iz apokalipse: Nebo počrnelo zaradi rojev kobilic!

Foto: epa

V javnosti so se pojavili srhljivi prizori rojev kobilic, ki pred seboj uničujejo vse kar jim pride na pot. Najhuje je v Vzhodni Afriki, kjer je prišlo do poglabljanja prehranske krize, kjer že tako ali tako beležijo več kot 35 milijonov ljudi, ki trpijo za lakoto, opozarjajo Združeni narodi.

Od januarja do avgusta so kobilice preplavile Somalijo, Etiopijo in Kenijo in pri tem opustošile pridelke in pašnike. Nastala škoda je tako velika, da omenjeno katastrofo označujejo kot eno najhujših v zadnjih desetletjih.

Habib Mahmud, okoljski aktivist iz mesta Galkayo v somalijski polavtonomni severni regiji Puntland, je po poročanju britanskega Expressa dejal, da so bili kmetje in pastirji močno prizadeti. Na eni izmed kmetij, kjer so imeli 5 tisoč dreves, niti eno ni ostalo nedotaknjeno. “V nekaj urah so kobilice popolnoma ogulile drevesa. Nobeno drevo ni preživelo. Lastniki te kmetije so mi rekli, da so izgubili vir preživetja, ostalo jim namreč ni nič.”

Vladam v državah, ki jih je kriza najhuje prizadela, je na pomoč priskočila organizacija Združenih narodov, kot tudi številne druge mednarodne organizacije. Pomembno so pripomogle k poletu letal, ki pršijo s pesticidi, z namenom uničevanja rojev kobilic. Ker pa je v Etiopiji in Somaliji nastopilo obdobje obilnega deževja, so se pogoji za širjenje rojev kobilic izboljšali.

Vsi se zavedajo, da je potrebno borbo proti kobilicam nadaljevati, saj bo v nasprotnem primeru prišlo do poglabljanja problematike z lakoto. Roji kobilic se formirajo ponovno v Somaliji in Etiopiji, veliko nevarnost pa to predstavlja tudi za Eritrejo, Savdsko Arabijo, Sudan in Jemen. Pomembno je, da se zagotovi hrana za živali in veterinarska nega. Predelovalcem hrane pa je potrebno zagotoviti denar, da bodo lahko preživeli mesece do naslednje žetve.

Ogrožena samooskrba s hrano

Kenijske oblasti so zagotovile, da bodo nabavili zadostno količino pesticidov in avionov s katerim bodo lahko odganjali kobilice in skrbeli za nadzor in opazovanja gibanja kobilic. Če borba ne bo uspešna, bo temu primerno ogrožena samooskrba s hrano. Že več kot 35 milijonov ljudi v Etiopiji, Keniji, Somaliji, Sudanu in Jemnu je ogroženih, da ne bodo imeli dovolj hrane. Organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO) ocenjuje, da se bo ta številka še povečala za 3,5 milijona v naslednjih mesecih, če ne bodo uspeli zaustaviti rojev kobilic.

Sara Kovač