fbpx

[Video] Protesti rumenih jopičev v Franciji iz nasprotovanja povišanju cen goriva prerasli v izraz nezadovoljstva z Macronovo vlado

Protesti v Parizu (vir: twitter)

Če so se protesti v Franciji začeli zaradi skokovitih dvigov cen goriva in napovedi uvedb še dodatnih davkov, so v zadnjih tednih prerasli v splošen izraz nezadovoljstva Francozov z delom predsednika Emmanuela Macrona. Ta namreč uživa katastrofalno nizko podporo, ki se vrti okoli 20 odstotkov.

Ognjeviti protesti rumenih jopičev, ki potekajo v Franciji, so pokazali, da je nekaj gnilega v deželi francoski. Gniloba se širi iz Elizejske palače. Kot poroča RT, so Francozi prepričani v nesposobnost vlade, ki je odvisna od EU pri sprejemanju kakršnihkoli odločitev.

Ponosni Francozi močno zamerijo, da se njihov predsednik obnaša kot bruseljska marioneta. Stisko ljudi, ki protestirajo zaradi vedno slabših pogojev za življenje, razumejo tudi policisti. Kakor je povedal vodja policijskega sindikata Alexandre Langlois, je večina policistov na strani protestnikov, in ne na strani Macrona, saj bi dvig cene goriva prizadel tudi njih.

Protesti v Parizu (Vir: Twitter)

“Upor ni samo zaradi cen goriva, gre za splošen upor proti vladni politiki,” je povedal francoski pisec in politični komentator Jean Bricmont. Ne pomaga, da Macron trmasto vztraja pri svojem in napoveduje, da se ne bo vdal, kar se tiče njegove ekonomske politike. “Ne bomo spreminjali smeri. V to smo prepričani,” je povedal vladni tiskovni predstavnik Benjamin Griveaux, kar daje slutiti, da francoski oblastniki razmišljajo o razglasitvi izrednega stanja.

Macronu namreč ne gre v račun, da gibanje več sto tisoč protestnikov nima nikakršnih voditeljev, zaradi česar jih je nemogoče nadzorovati. Ko so povabili osem predstavnikov rumenih jopičev na pogajanja, sta po poročanju Daily Maila prišla zgolj dva. Eden je potem, ko niso dovolili, da bi mediji prisostvovali pogajanjem, sestanek nemudoma zapustil.

Protesti v Parizu (Vir: Twitter)

“Mislim, da se (Macron) ne zaveda, v kako globoki krizi je … ni veliko, kar lahko naredi glede tega,” je bil jasen Bricmont. “On ni državnik, je bankir, na položaj so ga postavili, zaradi česar misli, da ima rešitev za vsak problem. Mislim, da je izredno aroganten, izredno samozagledan in izredno ločen od realnosti,” medtem ko so ljudje okoli njega nesposobni, je še dodal Bricmont.

Ivan Šokić