[Video] Protesti se ne umirjajo: Uporne Iranke si zaradi teokratskega režima režejo lase in odmetavajo naglavne rute, v Sloveniji pa tako …

Ženske zažigajo rute v znak protesta proti iranskemu režimu (foto: Twitter)

Smrt mlade ženske Mahse Amini, ki je bila v priporu iranske t. i. moralne policije zaradi “neprimernih oblačil”, je razjezila ljudi po vsej državi. Od novice o njeni smrti se je sprožil protestni val, ki traja. Na čelu protestov so ženske, ki na ulicah zažigajo svoje hidžabe, na spletu pa krožijo posnetki žensk, ki si v znak protesta proti iranskemu režimu strižejo lase. Iranski režim, ki se bolj kot vsega boji upora ljudstva, se je odzval s silo, po poročanju tujih medijev so zabeležili že štiri mrtve, vendar nič ne kaže, da se bodo zadeve umirile. V znak podpore so se odzvale mnoge slavne osebe in tudi ameriški uradniki, medtem ko naša zunanja ministrica o zadevi molči, Faila Pašić iz Gibanja Svoboda pa ponosno promovira hidžab, ki je praktično povod za smrt mlade Iranke.

Mahsa Amini je po poročanju tujih medijev umrla v stanju kome zaradi srčnega zastoja, potem ko so jo iz pripora pripeljali v bolnišnico. Krut zločin islamskega režima je razjezil ljudstvo, ki že peti dan protestira, ženske pa zažigajo muslimanske rute in si v znak protesta strižejo lase. In medtem ko v Iranu ženske zažigajo hidžabe, jih na Zahodu jemljejo kot “simbol raznolikosti”, promovira ga tudi Faila Pašić iz Gibanja Svoboda, o vsem tem pa molči tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Hrabrost Irank v Iranu v Sloveniji očitno trči na korupcijo in cinizem.

Mahsa Amini je bila stara 22 let, aretirala jo je bila teheranske moralna policija, njen “zločin” pa je bil, da “ni nosila primernih oblačil”. Po predpisih šeriatskega prava v Islamski republiki Iran morajo ženske pokriti lase in telo. Gasht-e-Ershad ali moralna policija je odgovorna za uveljavljanje tega zakona, ki je po islamski revoluciji leta 1979 postal obvezen. Islamska republika je sporočila, da je bil vzrok njene smrti “naraven” in da ga je povzročil srčni napad.

Smrt mlade Iranke sprožil proteste in upor. (Foto: epa)

Vendar mnogi Iranci tega ne verjamejo zaradi dobro znane brutalnosti iranske policije in objavljenih dokazov. Prepričani so, da je Mahso pretepla in ubila moralna policija. Znaki, kot so krvavitev iz ušesa in črne oči, kažejo na to, da je utrpela poškodbo možganov v nasprotju s srčnim infarktom ali možgansko kapjo, kot je trdil iranski režim, piše France24.

“Utrujena sem od suženjstva”
Utrujena sem od tega, da sem suženj tem islamistom,” je za tuje medije povedala mlada Iranka z vzdevkom Agrin, ki živi v Sanandaju, glavnem mestu province Kurdistan v Iranu, “udeležila sem se vseh protestov v zadnjih dneh in bom šla še danes. Grem na glavno ulico, kjer se ljudje zbirajo, protestirajo in jokajo, pa ne bom nosila rute. Prisegla sem si, da ne bom nikoli več nosila rute, tudi če me bodo ubili, mučili, se ne bom več pokorila. Vsak dan vidim na stotine žensk, ki počnejo isto. Ta kodeks oblačenja, ta kos blaga ni bil nikoli del naše kulture – ne iranske in zagotovo ne kurdske. Naše matere, zdaj pa tudi mi, smo to prenašali 40 let.”

Mahsina smrt je sprožila tudi številne mednarodne odzive, med drugimi se je oglasil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je na Twitterju zapisal: “Danes bi morala biti živa, namesto tega pa v ZDA in Iranu žalujejo za njo. Pozivamo iransko vlado, naj konča svoje sistematično preganjanje žensk in dovoli miren protest,” je zapisal Blinken. Medtem ko mnogi obsojajo iranski režim, se je v molk zavila naša zunanja ministrica Tanja Fajon. Morda to niti ne preseneča glede na to, kako ponosno se je pohvalila ob srečanju z iranskim veleposlanikom Kazemom Sahefijem pred dvema letoma. Glede na njeno zavedanje o tem, kako iranski režim obravnava ženske, se zdi njeno predstavljanje “borke za ženske pravice” precej zlagano. Očitno je tudi današnja hrabrost iranskih žensk pri Fajonovi trčila ob korupcijo in cinizem, pogovor o pravicah žensk pa je verjetno zasenčil pogovor o pranju iranskega denarja v NLB.

Tanja Fajon s Kazemom Sahefijem (Foto: Twitter)

V Gibanju Svoboda očitno želijo normalizirati nošenje hidžaba
Po naraščajočem nerazpoloženju proti hidžabu v Iranu so nekatere iranske znamke oblačil napovedale, da bodo prenehale izdelovati in prodajati oblačila s hidžabi. In medtem ko v krutem islamskem svetu hidžab predstavlja “pokoritev žensk”, ga v Sloveniji v Gibanju Svoboda želijo “normalizirati” in prikazati kot simbol raznolikosti.

Predsednik Gibanja Svoboda dr. Robert Golob in Faila Pašić Bišić (Foto: Twitter)

Faila Pašić Bišić iz Gibanja Svoboda v javnosti vedno nosi naglavno muslimansko ruto hidžab, prav tako je tudi predsednica Človekoljubnega dobrodelnega društva Up Jesenice, ki naj bi promoviralo humane medčloveške odnose in človekove vrednote. Kontradiktorno je dejstvo, da se želi prikazati kot zagovornica človekovih vrednot, po drugi strani pa je ponosna na hidžab, ki je prej simbol “zatiranja žensk”, kar očitno posledično zagovarja tudi celotna sestava Gibanja Svoboda z njihovo zaveznico Urško Klakočar Zupančič, prav tako v javnosti znano kot zagovornico žensk. Izkušnje kažejo, da vse, kar je nova vlada naredila za reševanje težav z migranti, blažitev energetske in prehranske draginje in za zaščito žensk v aferi Smodej, ostalo pri besedah. V tem primeru pa jim je očitno zmanjkalo tudi besed.

Tanja Brkić