[Video] Protestniki v Hongkongu na pomoč klicali Britance; Proteste zaznamovalo nasilje, metanje molotovk in spopadi s policijo

Hongkonška policija aretirala enega od protestnikov (vir: twitter)

Hongkonški protestniki so se med nedeljskimi protesti, ki so potekali 15. septembra, zbrali pred britanskim veleposlaništvom v Hongkongu, kjer so prepevali britansko himno in pozivali svoje nekdanje kolonialne vladarje naj jih zaščitijo pred vedno večjimi pritiski iz Pekinga. Bliža se 70. obletnica od nastanka Ljudske Republike Kitajske, komunističnim oblastem pa počasi zmanjkuje potrpljenja.

Skoraj sto dni je odkar so se zaradi zdaj dokončno umaknjenega predloga novele zakona, ki bi omogočala izročanje državljanov Hongkonga Kitajski, začeli protesti v Hongkongu.

Od takrat so protivladni protesti prerasli v splošni odraz nezadovoljstva zaradi vedno večjih teženj Kitajske po integraciji avtonomnega Hongkonga.

Prebivalci Hongkonga želijo nazaj Britance
Na zadnjih protestih so se hongkonški protestniki po poročanju Breitbarta zbrali tudi pred britanskim konzulatom, kjer so prepevali “Rule Britannia” in “God Save the Queen” ter mahali z zastavami Združenega kraljestva in zastavami iz obdobja kolonializma.

Po dogovoru o predaji Hongkonga nazaj Kitajski, ki je bil sprejet leta 1997, bi morale kitajske oblasti Hongkongu zagotoviti njihove svoboščine še 50 let od predaje Kitajski. A po mnenju prebivalcev Hongkonga, Kitajska vse bolj zateguje zanko in duši svoboščine, ki so jih uživali v Hongkongu.

Proteste je ta vikend zaznamovalo nasilje. Protestniki so metali molotovke, policija je uporabila vodne topove in solzivec, prišlo pa je tudi do fizičnih spopadov med dvema skupinama. Hongkonške oblasti so protest označile za ilegalen.

Bliža se 70. obletnica nastanka
Nekateri med njimi zdaj pozivajo Veliko Britanijo naj vzpostavi “zavarovalno polico”, ki bo državljanom Hongkonga omogočila naselitev v tujini v kolikor bi to želeli.

V naslednjih tednih se pripravljajo nadaljnji protesti, ki naj bi vrhunec dosegli ravno ob 70. obletnici nastanka Ljudske Republike Kitajske. V interesu kitajske komunistične partije pa je, da bi se protesti do takrat končali.

Ivan Šokić

 • samotoje

  Narobe svet. Hočejo nazaj kolonialno oblast, ki jih je zatirala in izkoriščala. Mirovni inštitut, PIC, Fatima z Jesenic, Greta, N’toko in vampasti Ahmad, na pomoč! Zaščitite kitajsko oblast!

  • Stric iz ozadja

   Eni pa ZDA, ker mislijo da jih bodo drugi resili.

 • Andrej

  Angleži še sebe ne znajo porihtat.

 • Steiermark

  Žal mi je za te ljudi, ki upajo in zaupajo Angležem, da jih bodo rešili! Naj se pustijo podučiti, kaj so z nami Angleži naredili, ko so nas “odrešili” in nas pahnili rdeči pošasti titu v kremplje, izdali so tudi in predvsem Domobrance, ki so se borili proti komunističnim zverem, ščitili svoje domače pred pobesnelimi komunističnimi ludožerci – baniti in so jih Britanci, najprej pomagali, nato so jih izdali in izročili pošasti titu! Mislim, da ni upanja za to ljudstvo, ki se je dobro vživelo v demokracijo in človeka dostojno življenje, pod “okupatorjem” ter so sedaj prepuščeni na milost in nemilost zverinam na Kitajskem – komunistični morilski drhali, ki v vsej svoji zgodovini ne daje nič drugega kot trpljenje , lakoto in vsakovrstno “osvoboditev ljudi” pred svobodo in človeškim dostojanstvom!!

 • hle

  Najprej je treba pogledat kje leži Hong Kong in predvsem vir njegovega bogastva ki leži ravno v grdi komunistični Kitajski kar pa se demokratičnih držav tiče pa naj najprej pogledajo koliko mrtvih in pohabljenih so do sedaj že našteli med protesti v demokratični Franciji