fbpx

[Video] Protestniki v Londonu zahtevali konec zaprtja, policija odgovorila z aretacijami

Foto: Twitter

Nedavna odločitev britanskega premierja Borisa Johnsona, da bo ponovno odprtje Velike Britanije prestavil do poznega prihodnjega meseca, je sprožila val nezadovoljstva med Britanci. Na tisoče protestnikov se je tako v soboto v znak protesta odpravilo na ulice Londona, da bi izrazili svoje nezadovoljstvo. Policija jih je več tudi aretirala.

Na tisoče protestnikov je zahtevalo konec omejitvenih ukrepov zaklepanja države na račun novega koronavirusa. Konec tedna je bil za policijo naporen, saj so poleg tega potekali tudi protesti, povezani s podnebnimi spremembami in proti varčevanju.

Natančno ocenjevanje velikosti množice ni preprosto, toda obisk je zlahka dosegel tisoče, če ne celo deset tisoč ljudi. Medtem ko je množica proti zaklepanju protestirala proti ‘novi normali’, so aktivisti za podnebne spremembe storili ravno nasprotno. Pozvali so k dramatičnim novim okoljskim politikam po pandemiji in dejali, da bodo njihovi člani stopili skupaj proti temu, da pride do vrnitve k normalnemu poslovanju. Zavzemajo se namreč za novo obliko normale, poroča Russia Today.

Protestirala je levica in ustvarjalci v nočnih klubih
Množica ekoaktivistov je korakala po mestu, čeprav v manjšem številu kot množica proti zaklepanju države. Pridružili so se jim levi protestniki iz Ljudskega zbora, skupine, ki je zahtevala povišanje plač za delavce v javnem sektorju in razveljavitev posebnega zakona o policiji, ki bi policistom dal več moči za zatiranje protestov. Med drugimi protestirajo tudi mestni DJ-i, saj nimajo možnosti preživljanja. Nočni klubi so namreč na račun epidemije zaprti že od lanskega marca. Britanski Guardian je poročal, da je v tem času prenehalo delovati do 40 odstotkov nočnih klubov. Med množico protestnikov so se znašli tudi protestniki, ki podpirajo Palestino in gibanje Black Lives Matter.

Policija je aretirala nekaj ljudi
Londonska metropolitanska policija je v petek aretirala 12 ljudi in zasegla predmete, za katere je dejala, da “bi jih lahko uporabili za povzročitev škode in nastanka ovir“. Med aretiranimi je bilo tudi več ekoaktivistov, čeprav so ti trdili, da so “umetniki”, zaseženi predmeti pa naj bi bili materiali za umetniško instalacijo. Policija je aretacije označila za proaktivno ukrepanje za preprečevanje in zmanjšanje verjetnosti kriminalnih dejavnosti med koncem tedna. V izjavi za javnost so tudi zapisali, da “bodo med vikendom na voljo številne visoko specializirane policijske ekipe” in da “bodo policisti hitro ukrepali ob kakršni koli grožnji”.

Nina Žoher