fbpx

[Video] Protikoronske protestnike na ulice Londona pognal britanski socialist: Po nekaj aretacijah so se vneli spopadi

V soboto so se zbrali protestniku zoper protikoronske ukrepe v Londonu, med njimi je bilo vsaj 33 aretiranih (Foto: epa)

V Londonu so v soboto izbruhnili protesti. Več tisoč ljudi je protestiralo zoper omejevalne ukrepe ob epidemiji covida-19. Kot se je to zgodilo že novembra, so protesti potekali pod vodstvom brata nekdanjega vodje laburistov, Piersa Corbyna. Corbyn je znan kot velik nasprotnik ukrepov in cepljenja, prav tako je prepričan, da je epidemija prevara. S svojimi govori želi nagovoriti čim večjo množico ljudi. Sprva so bili protesti mirni, ko pa je policija nekaj posameznikov zaradi kršitev zadržala, se je med policisti in protestniki razvnel prepir. Protestniki so v policijo celo metali steklenice.

V soboto so v centru Londona izbruhnili protesti, na katerih so posamezniki izražali nejevoljo nad omejevalnimi ukrepi. Kot navaja RT, je bilo zaradi kršenja predpisov ob epidemiji, aretiranih vsaj 33 ljudi.

Protest proti omejevalnim ukrepom se je v soboto popoldne sprva začel kot miren shod. Kljub budnim očesom več sto policistov, pa so se kmalu vneli spori in nemiri.

Policija se je odločila, da bo pridržala tiste, ki kršijo pravila določena v zakonodaji o covid-19, a so se protestniki temu aktivno uprli in se znesli nad policijo. V policiste so celo metali steklenice. Po poročanju so aretirali najmanj 33 protestnikov.

https://twitter.com/PaulBrown_UK/status/1373344842693148672?s=20

Posamični primeri sporov med policijo in protestniki so se vlekli še dolgo v noč, saj so nekateri vztrajno zavračali pozive policije, naj se odpravijo domov. Na protestu je bil prisoten tudi Piers Corbyn, brat nekdanjega vodje laburistov Jeremyja Corbyna, ki je zloglasen nasprotnik cepljenja in omejevalnih ukrepov. Še novembra je na protestih po Londonu vztrajal, da je covid-19 prevara. Govor pa je imel tudi v soboto, in sicer v Hyde Parku.

Glavni govornik in velik nasprotnik ukrepov zoper covid-19, Piers Corbyn (Foto: epa)

Protestniki, med katerimi so bile tudi družine z otroki, so vzklikali gesla, kot sta “Svoboda!” in “Ne privolimo!” ter nosili transparente z napisom “Nehajte uničevati življenja naših otrok”.

Foto: epa

Medtem ko oblasti še niso uradno objavile števila udeležencev, posnetki s prizorišča kažejo, da je skoz London korakalo na tisoče ljudi. Tudi policisti so priznali, da je bilo “več ljudi, kot jih je bilo na prejšnjih protestih”.

Sara Rančigaj