fbpx

[Video] Prva umrla oseba za posledicami covid-19 v BiH razgalja razpadajoč zdravstveni sistem in kaos

Ehlimana in Nezir Kanlić, otroka umrle Advije Kanlić, prve smrtne žrtve COVID-19 v BIH (posnetek zaslona, youtube)

Iz Bosne in Hercegovine te dni prihaja zdravstvena grozljivka, ki bi z nekdanjim premierjem Marjanom Šarcem zlahka doletela tudi Slovenijo. Oglasili so se sorodniki prve umrle za covid-19 v BiH, povedali so, da so za materino okužbo izvedeli šele po smrti iz medijev. Bolnico so zdravstveni delavci večkrat poslali domov, navkljub izkazovanju hujših simptomov, ko so končno na zahtevo hčerke poslali rešilca, je bil v vozilu zgolj voznik, hčerka je morala sama oživljati mater na poti v zdravstveni dom. Zdaj ne vedno niti kdaj bo pogreb, saj so zahtevali obdukcijo, bosanski zdravstveni sistem pa ne ve, kako bi se lotil obdukcije okužene s covid-19.

“Prišli so, mene so testirali, brata in njegovo ženo in otroka pa ne in jih nočejo! Smo v izolaciji v stanovanju velikosti 30 kvadratnih metrov, vsi štirje! Po materini smrti smo iz medijev izvedeli, da je bila pozitivna na koronavirus, nam so sporočili da je negativna!”je za Face.ba povedala, hči prve umrle zaradi covid-19 v BiH.

11 dni od smrti Advije Kanlić njeno telo še ni pokopano. Še vedno čaka na obdukcijo. Po materini smrti, so zdravstveniki v BiH blagovolili testirati njeno hči Eklimano, medtem ko so testiranje za sina Nezirja in njegovo družino, ki so prišli v stik s sestro, potem ko so jim uradno sporočili, da mati ni imela COVID-19, kar se je izkazalo za laž, prišli v stik s sestro. Izkazalo se je, da je tudi Eklimana pozitivna na COVID-19.


Po trditvah Eklimane naj bi zdravstveni delavci cel teden, kolikor je trajalo od pojava prvih simptomov do materine smrti vztrajali, naj bo mati doma, navkljub temu, da je med drugim imela vročino 42 stopinj celzija. Vse kar so ji naročili je bilo, da si s pomočjo Voltarena zbija vročino.

Ko lažejo in zavajajo nepripravljene oblasti
Že samo misel, da bi lahko Advija Kanlić bila pozitivna na COVID-19 so bosanski zdravstveni deavci kategorično zavračali, ker umrla ni bila nikjer v tujini. Eklimana je ob tem izpostavila vrsto laži bosanskih oblasti. “Nihče v podjetju, kjer je bila zaposlena njena mati ni bil testiran na COVID-19, niso jih niti vprašali s kom so bili v stiku in kam so hodili. Laž je, da sva bili v Italiji, nikamor nismo hodili, niti jaz niti mati po pojavi simptomov.”

Družina je šele po petih dneh izvedela, da je materino truplo v mrtvašnici v Barah, kjer še vedno čaka na obdukcijo. Bojda, naj bi se se ukazu tožilstva o obdukciji upirali patologi, ki vztrajajo, da nimajo primerne opreme.

Ivan Šokić