fbpx

[Video] Putinove izjave na letni novinarski konferenci odmevajo – Namignil je, da se morda še ne bo umaknil z oblasti, kritiziral je Lenina in branil Trumpa

Ruski predsednik Vladimir Putin (foto: EPA)

V četrtek, 19. decembra, se je odvijal letni pogovor ruskega predsednika Vladimirja Putina z novinarji. Pogovor z 1.859 novinarji je trajal skoraj štiri ure in pol. Večina pogovora je bilo posvečeno domačim temam, v četrtini preostalega časa pa se je Putin dotaknil zunanje politike, dogajanja okoli odpoklica z oblasti ameriškega predsednika Trumpa, odnosov s Kitajsko in stanjem v Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v svoji tradicionalni letni novinarski konferenci, ki je tokrat trajala več kot štiri ure, spregovoril tako o domačih temah kot o geopolitičnih vprašanjih.

“Lenin ni bil državnik, temveč revolucionar,” je povedal Putin, ki nad očetom Sovjetske zveze ni bil niti malo navdušen, saj je iz Rusije namesto federacije ustvaril konfederacijo. Zaradi tega so se posamezna območja lahko kasneje odcepila, še danes pa se soočajo s posledicami slabo zamejenega območja.

Ko je eden od novinarjev vprašal, ali to pomeni, da bi lahko komunističnega revolucionarja prekopali kam drugam, je Putin odvrnil, da to ne pride v poštev, saj bi zgolj služilo sejanju spora med ljudmi.

Bo Putin dosmrtni predsednik?

V letni novinarski konferenci ni šlo brez vprašanj, do kdaj namerava biti ruski predsednik še na oblasti. Z naslednjim letom se začne druga polovica njegovega zadnjega zakonsko dovoljenega predsedniškega mandata.

Beseda je ob tej priliki nanesla na oblikovanje skupne države Rusije in Belorusije, kar je po Putinovih besedah pravilna odločitev, saj je govora o “istih narodih, kamor spadajo tudi Ukrajinci.”

Na vprašanje, ali bi to pomenilo, da bi z letom 2025 postal predsednik Združenih držav Rusije in Belorusije, Putin ni odgovoril. Povedal je le, da Rusija želi poglobiti integracijo in subvencionirati Belorusijo kot eno od svojih republik.

Neodvisnost ukrajinskih separatistov

Ko je beseda nanesla na odnose z Ukrajino, je Putin povedal, da so ga zaskrbele izjave novega ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je pod vprašaj postavil sporazum iz Minska.

Putin je poudaril, da je ravno nekdanji predsednik Petro Porošenko v Minsku vztrajal, da voditelji dveh nepriznanih republik podpišejo dokument. “Predstavniki teh nepriznanih republik so to zavrnili. Vseeno smo jih prepričali, da se podpišejo. S tem je tudi sama Ukrajina priznala, da taka oblast obstaja.”

Ob tem Putin ni pozabil omeniti treh milijard dolarjev v evroobveznicah, ki jih mora po odločitvi Londonskega sodišča Kijev vrniti Moskvi. Po drugi strani je Putin tri milijarde dolarjev, ki jih Ukrajina na podlagi Stockholmske arbitraže zahteva od Rusije, razglasil za “neke vrste neumnost”, ki naj bi bila politična odločitev in dodal, da so Rusi pripravljeni prodajati zemeljski plin Ukrajini po znižani ceni.

Ni vojaškega, zgolj obrambno sodelovanje s Kitajsko

Dogajanje v Ameriki je Putin označil za nadaljevanje političnega boja Demokratov proti ameriškemu predsedniku Trumpu. “To je samo nadaljevanje notranjega političnega boja, a stranka, ki je izgubila [predsedniške] volitve, Demokrati, se poslužujejo drugih sredstev in Trumpa obtožujejo zarote z Rusijo. Ko je postalo jasno, da ni bilo nobene zarote, so presedlali na pritiske na Ukrajino,” je povedal Putin.

O tem, ali je Putin zgodovinska osebnost, pa je ruski predsednik odločanje prepustil bodočim rodovom. Putin je še dodal, da Kitajska in Rusija nimata vojaškega sporazuma, temveč zgolj sodelujeta pri razvoju obrambnega sektorja.

Ivan Šokić