fbpx

[Video] Rasni nemiri se selijo na staro celino: V Bruslju zaradi smrti črnca zažgali policijsko postajo!

Prizori torkovih izgredov v Bruslju zaradi smrti 23-letnega črnca Ibrahime Barrieja (vir: twitter)

Demonstracije v Bruslju zaradi incidenta v katerem je mlad črnec umrl zaradi srčnega infarkta v policijskem pridržanju, so se v kratkem sprevrgle v izgrede v katerih je prišlo do spopadov med policijo in jeznimi izgredniki, končalo pa se je s požgano policijsko postajo v belgijski prestolnici.

Beligiski policisti v Bruslju so bili v soboto, 9. januarja 2021 na eni svojih običajnih patrulj, ko so naleteli na skupino ljudi, odločili so se, da preverijo stvari v zvezi s covidom-19, 23-letni Ibrahima Barrie pa se je iz za zdaj neznanega razloga podal v beg.

Policija se je podala v lov in 23-letnik je bil uspešno prijet. Mladega črnca so aretirali in odpeljali na najbližjo policijsko postajo v Schaerbeeku, poroča Brussels Times. Kmalu po prihodu na policijsko postajo naj bi Barrie izgubil zavest, zaradi česar je bil prepeljan v bolnišnico, kjer je kmalu zatem umrl. Mrliški oglednik je kot razlog smrti navedel srčni infarkt. Telo 23-letnika naj bi po trditvah družine bilo pokrito z modricami, a naj bi te lahko nastale tudi kot posledica oživljanja s strani reševalcev in ne kot posledica izživljanja policistov nad ujetnikom.

A tam živeči migranti niso potrebovale dodatnih razlogov za izgrede. Domnevno miren protest katerega se je udeležilo 500 ljudi je postal nasilen, ko je skupina mladeničev v policiste začela metati petarde in kamne ter vpila: “Policija, morilci!” Skupina nasilnežev naj bi po pisanju RT želela zapustit prizorišče začetega izgreda, a je policija zagradila vse izhode.

Izgredniki so v svojih napadih na policiste uporabili gradbeni material iz gradbišča nedaleč stran. Poškodovan je bil policijski avto, več smetnjakov pa je bilo zažganih. Policija se je odzvala z rabo vodnega topa.

Organizatorji protesta Zveza mladih Gvinejcev v Belgiji naj bi želela pomiriti strasti, a brez učinka. Bruselj je po posnetkih, ki krožijo na spletu spominjal na vojno območje. Navkljub prisotnosti protiizgrednih enot policije, pa je izgrednikom uspelo zažgati bližnjo policijsko postajo. V izgredih v Bruslju je bilo aretiranih več oseb, a natančne številke zaenkrat ni. Ravno tako za zdaj ostaja neznano število ranjenih.

Iz urada bruseljskega tožilstva so sporočili, da ima “policija navado začasno aretirati ljudi, ki se želijo izogniti preverjanju, da bi odkrili zakaj to počnejo,” je pa tožilstvo sprožilo preiskavo o smrti Ibrahime Barrieja.

Ivan Šokić