fbpx

[Video] Razburil je revne Venezuelce: Diktator Maduro po televiziji rezal torto, o čemer večina Venezuelcev lahko le sanja!

Venezuelski samodržec pred rezanjem torte.

“Predvidevam, da se moram šteti za srečnega, da si lahko priskrbim bencin – kar mi v nasprotju z vodo, elektriko in ostalimi storitvami ni uspelo v zadnjih nekaj letih,” je kritičen venezuelski pisatelj Christian K. Caruzo do oblasti socialističnega venezuelskega diktatorja Nicolása Madure. Maduro je 23. novembra praznoval svoj 58. rojstni dan, družabno prireditev ob njegovem rojstnem dnevu pa so predvajali na nacionalni televiziji. Omenjena prireditev se je dogajala v njegovi rezidenci ob spremljavi ansambla in trinadstropne rojstnodnevne torte v barvah Venezuele. Medtem ko naj bi tamkajšnji prebivalci dosegli še eno dno tamkajšnjega propada države, so si marsiketaremu pocedile sline ob pogledu na torto, ki pa si jo tamkašnji povprečni prebivalec zelo težko privošči. 

Praznovanje socialističnega venezuelskega diktatorja Nicolása Madure za njegov 58. rojstni dan je potekalo v njegovi rezidenci. Po televizijskem prenosu sodeč so praznovali brez socialne distance, medtem ko so maske nosili. Državljani menijo, da je bilo njegovo praznovanje klofuta venezuelskemu prebivalstvu, ki je prisiljeno živeti po strogih omejevalnih ukrepih, ki pa očitno za socialistično elito ne veljajo. Na zabavi so nastopali menguški umetniki, ki so prijazni do socialističnega režima, kot sta Bonny Cépeda in Omar Enrique in celo skupina mariačijev, ki je svoj nastop združila s trinadstropno torto, o kateri lahko večina državljanov le sanja, je poročal Breitbart.

V nasprotju s tem veselim praznovanjem pa ostaja vsakodnevna okrutna resničnost Venezuele, države, ki jo bolivarska revolucija še naprej meče v “socializem 21. stoletja”. Ne samo, da je zaradi hiperinflacije in nizkih plač nakup hrane vedno bolj otežen, je zaradi nastalih razmer vedno težje tudi kuhati. Prebivalci naj bi tako sekali drevesa, da si lahko zagotovijo kurjavo za kuhanje. Denarja namreč nimajo.

Kot kaže, so pričele odpovedovati tudi javne službe. Pomanjkanje plina za kuhanje, ki je v zadnjih letih prizadelo številne ljudi, je doseglo kritično točko in se združilo z vedno večjim izpadom električne energije, zaradi česar električni štedilniki ne delujejo – zato ljudje ne morejo kuhati. Brez drugih možnosti je sekanje dreves za kurjavo postalo edini način, s pomočjo katerega lahko zagotovijo topel obrok svoji družini. Venezuelska vojska, ki odgovarja Maduru in njegova socialistična stranka sta pričeli kampanjo v kateri razdeljujejo drva prebivalcem. Medtem pa oblasti nečloveško pomanjkanje opravičujejo z osebnimi anekdotami iz preteklosti.

Omeniti velja, da za vso proizvodnjo kuhinjskega plina v Venezueli izključno skrbi državna energetska družba PDVSA, tako za metan kot propan. 89 odstotkov države se pri kuhanju zanaša na propan, toda ob pičli proizvodnji – od 18 tisoč do 20 tisoč sodov na dan, kar štiri od desetih gospodinjstev v Venezueli ostanejo brez plina. Zaradi pomanjkanja cevovodne infrastrukture metan prejema le sedem odstotkov Venezuelcev.

Jeklenke plina naprodaj na črnem trgu, privoščijo si jo lahko le redki
“Predvidevam, da se moram šteti za srečnega, da si lahko priskrbim bencin – kar mi v nasprotju z vodo, elektriko in ostalimi storitvami ni uspelo v zadnjih nekaj letih,” je dejal venezuelski pisatelj Christian K. Caruzo, ki dokumentira življenje pod socializmom. Zaradi primanjkovanja, ki so mu priča v zadnjih letih pravi, da je plinske jeklenke mogoče kupiti po visokih cenah na črnem trgu. “Posamezna plinska jeklenka lahko stane tudi 40 dolarjev, kar je skoraj nemogoče za večino venezuelskih prebivalcev z njihovo povprečno plačo, ki znaša 1,2 milijona venezuelskih bolivarjev. Venezuelski bolivar pa zaradi hiperinflacije vse bolj izgublja na vrednosti in v primerjavi z dolarjem nima praktično nobene vrednosti,” še poudarja.

https://twitter.com/WellingMichael/status/1334342047252312067?s=20

Nadaljnje sekanje dreves za kurjavo je sprožilo alarm med okoljevarstvenimi agencijami, ki so ugotovile neizogibno ekološko škodo, ki jo povzročajo naravi. Poleg tega stalna izpostavljenost dimu zaradi kurjave predstavlja resno zdravstveno tveganje, ki se lahko razvije v resnih težavah, kot je pljučni emfizem. Venezuelski zdravstveni sistem je skoraj porušen, prebivalci pa tako niso deležni prave zdravstvene nege. Izpostavljenost dimu zaradi kurjenja lesa je zanje nujno zlo pri zagotavljanju hrane svoji družini.

Protest opozicije v Venezueli. (foto: epa)

Tamkajšnji prebivalci poudarjajo, da predvajanje zabav preko televizije v živo, medtem ko trpi celotna država, ni nekaj novega. “Leta 2017 so krožile fotografije Madura, ki pleše, medtem ko so se protestniki soočili z brutalno in hudo represijo bolivarske narodne garde na ulicah Caracasa. To se nam je zelo vtisnilo v naše misli in del tega, kako medijski aparat venezuelskega režima deluje. Deluje pa tako, da prikriva in izkrivlja resničnost,” še poudarjajo. Venezuela bo kmalu vstopila v še eno mračno in brezupno božično obdobje s porušeno valuto, stalnim pomanjkanjem bencina in plina za kuhanje. Režim pa bo ob tem še naprej zahteval veselje in podporo s čestitkami Maduru.

Sara Rančigaj