fbpx

[VIDEO] Razkrito: ZDA bi leta 1964 kmalu doživele jedrsko nesrečo brez primere

Foto: youtube

Prišlo je do razkritja pol stoletja stare skrivnosti: ZDA so se nevarno približale temu, da bi eksplodirala termonuklearna bojna glava v podzemnem silosu za rakete v Južni Dakoti. Če bi se to zgodilo, bi to bila jedrska nesreča brez primere.

Nesreča se je zgodila na skrivnostni lokaciji, kjer so leta 1964 jedrske bombe odlagali pod zemljo, nedaleč od mesteca Vale v Južni Dakoti. Po uradnih vojaških in vladnih dokumentih, o katerih poroča Rapid city Journal, je zaradi kratkega stika rišlo do eksplozije, ki bi lahko imela katastrofalne posledice.

Začelo se je s popravilom varnostnega sistema
Dva uradnika letalskih sil, ki sta bila del vojakov, odgovornih za vzdrževanje jedrskih raket, sta bila poklicana v silos Lima-02, približno 60 kilometrov severno od baze Air Force Ellsworth. Njuna naloga je bila popraviti varnostni sistem Lima-02, ki je bil globok približno 24 metrov, kar je globina, ki je potrebna za namestitev visokokakovostne rakete velikosti 17 metrov, katere teža z gorivom je bila skoraj 30 tisoč kilogramov. Moč rakete s termonuklearno bojno glavo je bila močnejša od dveh jedrskih bomb, ki sta padli na Hirošimo in Nagasaki leta 1945.

Iz poročila letalskih sil o nesreči izhaja, da je eden izmed letalcev odstranil varovalko kot del preverjanja varnostnega alarmnega polja. Ko je to poskušal ponovno vstaviti, ni slišal klika, ki je pomenil, da je varovalka v pravilnem položaju. Zaradi tega je ponovil postopek in ponovno vstavil varovalko. Ker spet ni bilo klika, je poskusil še tretjič. Ni minilo veliko časa, ko je v izstrelni cevi prišlo do glasne eksplozije.

Oba letalca sta nesrečo preživela, toda to, kar se je zgodilo kot posledica eksplozije, bi lahko bilo bistveno bolj katastrofalno. Eksplozija je namreč poslala sunek elektrike skozi kovinsko ohišje, kar je omogočilo potisk v nasprotni smeri gibanja izstrelka – to je mehanizem, ki je bil načrtovan za raketo v vesolju, da loči zadnjo stopnjo goriva od stožca. Stožec in glava rakete naj bi nato padli proti cilju. A raketa takrat, jasno, ni bila v vesolju, zato je stožec rakete, ki je tehtal 340 kilogramov, padel na dno silosa. Stožec je poškodoval raketo in udaril v vzmetne kable, ki so držali raketo pokonci.

Sreča v nesreči
Na srečo škoda ni bila tako velika, da bi raketa eksplodirala, in tako je bila preprečena najhujša katastrofa. Ameriška vlada je po nesreči priznala, da je v jedrskih institucijah prišlo že do 32 nesreč zaradi motenj v delovanju, vendar pa je Eric Schlosser, avtor knjige “Command and Control,” po kateri je posnet dokumentarec, dejal, da je dejansko število nesreč blizu 1200, in to le med letoma 1950 in 1968.

D. Š.