[Video] Rudarja v Zimbabveju zahtevala plačilo, kitajski lastnik rudnika zlata ju je raje ustrelil

(posnetek zaslona: Youtube)

Kitajski upravnik rudnika zlata v osrednjem Zimbabveju naj bi potem, ko je spor z dvema nekdanjima zaposlenima glede plače prerasel v spopad, črnca ustrelil.

Policija v Zimbabveju je aretirala kitajskega državljana, ki ga bremenijo poskusa umora, so v torek, 23. junija 2020 po pisanju Breitbarta poročali lokalni mediji. 41-letni Zhang Šuelin, lastnik in upravnik rudnika zlata Reeden nedaleč od mesta Gweru, je namreč ustrelil dva nekdanja zaposlena, ki sta ga napadla.

Zhang je po pisanju Bulawayo 24 že prej odpustil 39-letnega Kennedyja Tachiono in 31-letnega Wendyja Chikwairo. Par je vseeno v nedeljo, 21. junija 2020 stopil do Zhanga in od njega zahteval plačilo, prišlo je do pretepa, ki ga je končal Zhang, ko je soočen z dvema napadalcema izvlekel pištolo in ju ranil.

Nekdanja delavca sta končala v bolnišnici v Gweruju. Tachiona je utrpel več strelnih ran, medtem, ko so Chikwairo še isti dan odpustili iz bolnišnice.

Zaradi incidenta se je oglasilo tudi kitajsko veleposlaništvo v Zimbabveju. V izjavi za javnost so sporočili, da gre za osamljen incident in podpirajo napore organov pregona v Zimbabveju, da preiskava dogodka poteka transparentno in v skladu z zakonodajo v Zimbabveju. “Kakršnokoli možno nezakonito dejanje ali oseba, ki krši zakon ne sme biti zaščitena,” so sporočili in poudarili dolgo meddržavno sodelovanje ter prijateljske odnose med dvema državama.

A po trditvah rudarskega sindikata ZDAMWU, nedeljski incident še zdaleč ni bil osamljen primer. Po njihovih trditvah, “ni minil teden dni odkar je kitajski delodajalec naperil puško v zaposlenega,” v rudniku v Zvishavaneju, ponovno zaradi spora okoli plače.

Ivan Šokić